Najnowszy
numer Magazynu
Aromat #9 Lato 2017 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej dostępny jest już w sieci (klik).
A w nim przepisy na gorące i słoneczne dni: rabarbar, piknikowe przysmaki czy letnie
zupy. Posiłki na wynos i słodkie historie. Zaproszenie na śniadanie do
jabłoniowego sadu. Woda niezbędna by żyć oraz coś mocniejszego, czyli bąbelki w
winem. A to nie wszystkoJ Zajrzyj
i sprawdź, co jeszcze tam dla Ciebie mamyJ Zachęcam
do lektury.
Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1 dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie: Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Komentarze
Prześlij komentarz