piątek, 30 czerwca 2017

Ciastka guziki


  
Bardzo zabawne są te ciastka o guzikowym kształcie zarówno, gdy je się przygotowuje jak i zjada. Upieczone guziki możesz przełożyć do puszki, postawić wysoko na półkę i pomału wyjadać. Gdy jest słonecznie i ciepło warto spakować do plecaka, by schrupać na świeżym powietrzu. Wspaniała przekąska. Przepis ten pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika Aromat Lato#9 2017 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Gorąco zachęcam, by zajrzeć również tamJ



Składniki: na 40 szt.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki śmietany
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki kakao



Przygotowanie: Z mąki, cukru pudru, soli, masła (w temperaturze pokojowej) i żółtek zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodając śmietanę. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao. Kolejno ciasto jasne i ciemne rozwałkuj na cienkie placki. Przy pomocy specjalnej foremki lub szklanki, kieliszka i słomki wykrawaj guziki. Ciastka układaj na blasze wyścielonej pergaminem. Piecz w temperaturze 200ºC przez 12 minut. Ciastka guziki gotowe. Jedz i smakuj.


4 komentarze:

  1. ulubione ciasteczka mojego synka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię i lubię takie ciasteczka :) Tak jak piszesz - używam szklanki, kieliszka i słomki do ich formowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jutro upiekę dla wnuków...bardzo fajnie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają super! fajnie wyglądają i przyciągają wzrok :D zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...