Bardzo zabawne są te ciastka o
guzikowym kształcie zarówno, gdy je się przygotowuje jak i zjada. Upieczone
guziki możesz przełożyć do puszki, postawić wysoko na półkę i pomału wyjadać.
Gdy jest słonecznie i ciepło warto spakować do plecaka, by schrupać na świeżym
powietrzu. Wspaniała przekąska. Przepis ten pochodzi z
najnowszego numeru internetowego kwartalnika Aromat
Lato#9 2017 (klik) Lubelskiej
Blogosfery Kulinarnej. Gorąco zachęcam, by zajrzeć również tamJ
Składniki:
na 40 szt.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1-2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie: Z mąki, cukru pudru, soli, masła (w temperaturze
pokojowej) i żółtek zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodając śmietanę. Ciasto
podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao. Kolejno ciasto jasne i
ciemne rozwałkuj na cienkie placki. Przy pomocy specjalnej foremki lub
szklanki, kieliszka i słomki wykrawaj guziki. Ciastka układaj na blasze
wyścielonej pergaminem. Piecz w temperaturze 200ºC przez 12 minut. Ciastka
guziki gotowe. Jedz i smakuj.
ulubione ciasteczka mojego synka:)
OdpowiedzUsuńTeż robię i lubię takie ciasteczka :) Tak jak piszesz - używam szklanki, kieliszka i słomki do ich formowania :)
OdpowiedzUsuńjutro upiekę dla wnuków...bardzo fajnie wyglądają
OdpowiedzUsuńwyglądają super! fajnie wyglądają i przyciągają wzrok :D zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń