Pyszne zawijane bułeczki -w sam raz
na zaczynający się długi weekend. Pizzerinki
ślimaczki jedzone na świeżym powietrzu: pikniku czy
grillu, wyjątkowo smakują. Z pomidorowym sosem, szynką parmeńską i żółtym
serem. Dodatki można zmieniać wedle upodobań. Nie jestem pewna czy zdążycie je
tam donieść. Polecam.
Przepis ten pochodzi z najnowszego numeru internetowego
kwartalnika Aromat Lato#9 2017
(klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Gorąco zachęcam, by zajrzeć
również tamJ
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- ¾ szklanki mleka
- 100 g masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- po ½ łyżeczki suszonej bazylii
- oregano i tymianku
farsz:
- 8-10 łyżek dobrego przecieru pomidorowego
- 60 g startego żółtego sera
- 300 g szynki parmeńskiej w plastrach
- czarny pieprz,
- suszona bazylia
Przygotowanie: Mleko
podgrzej w garnuszku, by było ciepłe. Drożdże wkrusz do mleka, dodaj cukier i
wymieszaj. Odstaw by zaczyn podrósł.
Masło rozpuść w rondelku. Do
dużej miski wsyp mąkę, sól i zioła. Na środku zrób dołek, do którego wbij
jajko, a następnie wlej drożdże i masło. Wyrób gładkie ciasto. Zagniecioną kulę
posmaruj z wierzchu odrobina zimnej wody, by nie obeschła. Przykryj bawełnianą ściereczką
i odstaw do wyrośnięcia.
Następnie podziel ciasto na dwie
części. Każdą z nich rozwałkuj na owalny lub prostokątny kształt. Środek
smarujemy przecierem pomidorowym, przyprawiamy pieprzem i bazylią. Układamy
dodatki: szynkę i ser. Ciasto zwijamy w roladę, którą kroimy na około 2,5 cm
kawałki. Układamy je na blasze wyścielonej pergaminem. Pizzerinki pieczemy w temperaturze
210 ºC przez 15 minut. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz