piątek, 23 czerwca 2017

Kompot z truskawek i…….



rabarbaru, soku z cytryny i mięty. Połączenie cudowne w smaku, zanurzone w kompocie lub w cieście (klik). Lekko słodkie z zarazem kwaśne w sam raz. Orzeźwi i ochłodzi w nadchodzące upały. Truskawki z rabarbarem pychaJ Proporcje ich można zmieniać w zależności od gustu. Polecam ten przepyszny kompot z truskawek i……




Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • cukier biały/brązowy
  • sok z ½ cytryny
  • listki mięty
  • ok. 1 litr wody


Przygotowanie: Umyte i odszypułkowane truskawki wrzuć do rondla. Większe możesz pokroić na pół. Rabarbar pokrój na 1-2 cm kawałki. Dodaj do truskawek. Zasyp cukrem. Podlej wodą tak do ¾ wysokości truskawek i rabarbaru. Doprowadź do wrzenia. Odstaw do ostudzenia (możesz wstawić na noc do lodówki).
Następnie odcedź truskawki i rabarbar. Wlej sok z cytryny. Rozcieńcz zimną wodą do smaku. Wrzuć jeszcze parę listków mięty. Kompot z truskawek i……. gotowyJ Pij i smakujJ



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...