Przejdź do głównej zawartości

Piernik staropolski- pora już nastawić!



Śpieszę się pochwalić, że piernik staropolski już nastawiłam. Od wczoraj leżakuje u mnie w garażuJ Piernik staropolski, by nabrał wyjątkowego smaku, powinien leżakować 4-6 tygodni przed pieczeniem. Do tego należy go upiec tydzień przed świętami także naprawdę już czas!!! Przepis część pierwszą znajdziesz poniżej, zaś na cały piernik staropolski znajdziesz tutaj klik oraz na piernik w polewie miodowej tutaj klik.. Zachęcam do skorzystania i przygotowania piernika staropolskiego. To moje ulubione ciasto Świąt Bożego Narodzenia.

Składniki: 
  • 500 ml miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła/margaryny
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki przyprawy do piernika


Przygotowanie:  Na 6 -4 tygodnie przed Świętami: Tłuszcz rozpuść, dodaj miód i cukier, wszystko wymieszaj, aż się rozpuści, (ale nie gotuj). Ostudź. Do wystudzonej masy dodaj mąkę pszenną, sodę oczyszczona rozpuszczona w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto wyrób starannie, następnie przełóż do kamionkowego/szklanego/emaliowanego garnka/naczynia. Przykryj szczelnie folią i odstaw w zimne miejsce (rok temu była lodówka, w tym roku jest to garaż) na 4-6 tygodni.


P.S Ilość zużytej mąki zależy od rodzaju miodu, jaki użyjesz. Czasem jest to więcej niż 1 kg.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Strzępięc (pleśniak) z rabarbarem

Strzępiec, tak nazywa się to ciasto w naszym domu. Spotkałam się również z określeniem pleśniak lub kruszon. Taka czy inna nazwa ważne,że to wypiek genialny w smaku, a w połączeniu z rabarbarem smakuje bardzo dobrze. Tradycyjnie przełożony jest gęstym dżemem z czarnej porzeczki albo powidłami. Ta wiosenno-letnia wersja bardzo przypadła mi do gustu:) Polecam:) Upiec wieczorem:) tego strzępca (pleśniaka) z rabarbarem:) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki krupczatki 200 g zimnego masła/margaryny 5 żółtek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ew. cukier waniliowy Pianka 5 białek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Rabarbar: 800 g rabarbaru 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Przesiej mąkę, wymieszaj ją z proszkiem. Dodaj posiekane masło albo margarynę, żółtka, cukier puder i cukier waniliowy. Zagnieć. Ci

Ryżowe ciasteczka z bananem

Ryżowe ciasteczka z bananem to moje ostatnie, bardzo smaczne odkrycie kulinarne. Na buziach wszystkich smakoszy pojawia się taki smaczny uśmiech, gdy ich próbują, niezależnie od tego czy są na jakiejś diecie czy po prostu wszystko wolno im jeść. Ryżowe ciasteczka z bananem są słodkością bez mąki (bezglutenowcy), bez jajek i mleka.  Dużym zainteresowaniem cieszyły się również na Pikniku Smakoszy ( klik) , z czego się niezmiernie cieszę J Wam też słodko i smacznie polecam te ryżowe ciasteczka z bananem J Składniki: na 24 szt. 4 banany dobrze dojrzałe 180g ryżowych płatków błyskawicznych 2 garści rodzynek ½ gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę posiekaj. Banany rozgnieć widelcem, dodaj resztę składników, wymieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasteczka, najlepiej łyżeczką lekko je przygniatając. Piecz przez 20 minut w temp. 180 ºC. Jedz i smakuj na słodko J

Domowy pieczony indyk

Domowy, pieczony indyk (a raczej jego pierś), to bardzo smaczna propozycja na obiad i na kanapkę. Pierś indyka, dżem śliwkowy miód, ocet winny i sos sojowy- pyszne połączenie. Inspirację znajdziecie tu . Piekłam wiele razy, dopracowałam szczegóły i Wam smacznie polecam. Na co dzień i na Wielkanoc również J . Jedzcie i smakujcie J Składniki: ·         1 kg pierś z indyka Marynata: ·         2 łyżki powideł/dżemu śliwkowego ·         2 łyżki miodu ·         2 łyżki octu winnego ·         1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Składniki marynaty podgrzej w garnku, aż do rozpuszczenia. Mieszając od czasu do czasu. Pierś z indyka obwiąż sznurkiem, by nadać jej kształt. Ciepłą marynatą zalej indyka i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc (możesz go po pewnym czasie obrócić). Indyczą pierś wyjmij, odlej marynatę i ponownie włóż mięso do naczynia żaroodpornego. Zalej je połową marynaty. Indyka wstaw do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piecz przez około g