Przejdź do głównej zawartości

Rasta sałatka

 
Woodstock już za nami i inne muzyczne festiwale też. Za to lato nadal trwa. Rasta sałatka- brokuł, papryka w różnych kolorach i pomidor w sam raz na piątkowy ciepły wieczór. Mam nadzieję, że muzyczny J
Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2-3 papryki
  • 2-3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • suszona kolendra
  • pieprz, sól
 
Przygotowanie: Brokuła podzielić na różyczki. Następnie wrzucić je na wrzątek, gotować przez 5-7 minut. Odcedzić i odłożyć, aby ostygł. Paprykę oczyścić, pokroić w paseczki. Pomidora w kostkę. Do miski wrzucić brokuła, papryke i pomidory. Do małej mieseczki wlać jogurt, dodać rozgniecione ząbki czosnku, pieprz i sól. Tak przygotowanym sosem polać warzywa. Wymieszać. Na koniec dodać trochę świeżo zmielonej młynkiem lub rozbitej w moździerzu kolendrę. Pycha J

Komentarze

  1. kolorowo, zdrowo i smacznie! tak jak lubie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Papryka jest, wszystko się zgadza, ale nie ma linka lub banerka akcji :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Hihi a ja chciałam dodać, że jeszcze pomidor z psiankowatych tu jest, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Uwielbiam kolorowe sałatki!!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami -pełne smaku, koloru i aromatu. Dyniowe ciasto z rodzynkami, a na wierzchu rozpływający się w ustach morelowy mus. To wszystko udekorowane borówkami. Pięknie wygląda jeszcze lepiej smakuje. Na weekend, do kawy, na Halloween w sam raz takie d yniowe ciasto z morelami i borówkami J Niech Nam będzie strasznie, słodko i smacznie J Składniki: 1kg dynia 1 pomarańcza 3 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki gryczanej ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 garści rodzynek   3 łyżki masła klarowanego 3-4 łyżki dżemu morelowego borówki amerykańskie do dekoracji Przygotowanie: Dynię, przekrój na pół. Polej olejem każdą z części (łącznie ¼ szklanki). Następnie upiecz dynię w piekarniku w temperaturze 180 ºC przez 30 minut. Następnie przestudzoną dynię zmiksuj dolewając świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. W misce utrz...

Chipsy z batatów

Chipsy z batatów- domowa, smaczna i zdrowa przekąska. Wystarczy wyszorować jedną bulwę słodkiego batata, pokroić w cienkie plasterki. Polać odrobiną oleju i przyprawić: czosnkiem, papryką czy tymiankiem. Następnie upiec by były chrupkie. Batat, znany również pod nazwami: wilec ziemniaczany, patat czy słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Bataty, a konkretnie ich bulwy zawierają dużo błonnika, manganu, witaminy: A,B5 i B6. Zaś nie zawierają cholesterolu. Można je piec lub gotować. Ich słodki smak dobrze komponuje się z pikantnymi przyprawami lub sosami. Smaczne Wam polecam te chipsy z batatów J Składniki: 1 batat ostra suszona papryka olej rzepakowy Przygotowanie: Batata wyszoruj, osusz ręcznikiem. Pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posyp papryka i skrop olejem. Piecz w temp. 180-190°C przez 20-30 minut. Jedz i smakuj J