poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Mufinki z papryką i fetą


 Zwykle mufinki przyrządzam na słodko, te jednak są w stylu wytrawnym w 
dodatku greckim. Smakują znakomicie na pikniku i w podróży. Jako drugie śniadanie w pracy lub szkole.



Składniki: na 24 szt.
1 duża lub 2 mniejsze czerwone papryki
270 g sera feta lub typu feta
400 g mąki pszennej
250 ml mleka
pół kostki masła
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
oliwa
sól
ew. suszona bazylia

Przygotowanie: Paprykę posmarować oliwą i piec 30 minut w temperaturze 180ºC. Gdy skórka zrobi się brązowa wyjąć i włożyć do mocno osolonej zimnej wody. Paprykę wyjąć z wody, usunąć nasienne gniazdo, zdjąć skórkę i posiekać miąższ. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło rozpuścić. Mąkę dodać do masy jajeczno-mlecznej, następnie dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Dodać roztopione masło i ponownie wymieszać. Dodać pokruszoną fetę posiekaną paprykę. Wymieszać. Nie należy mieszać zbyt długo, ciasto powinno być grudkowate Na koniec dodałam suszoną bazylię. Blaszkę na mufinki wyłożyć papilotkami i każdy dołek wypełniać ciastem do ¾ głębokości. Piec 20 minut, w temperaturze 200ºC.


Smakołyki na pikniki

4 komentarze:

  1. musze sie w koncu skusis na wytrawne muffiny :)
    papryka i feta - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Ostatnio zakochałam się w wytrawnych muffinkach. Wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja uwielbiam takie muffiny :) czasami bardziej zajdam je ze smakiem, niż te słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie piekłam wytrawnych muffinek, przekonałaś mnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...