Babka café au lait połączenie kakao i kawy w piaskowym cieście. Oprócz smaku, dodatkowo te kolory:) Pięknie. U mnie francuski tytuł gdyż, język ten uwielbiamJ Przygotowałam ją na świąteczny stół. Wyglądała i smakowała wyśmienicieJ
Składniki:
- 200g masła
- 150 g cukru
- 250 g mąki
- 50 ml mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
- kawałek laski wanilii
- Lukier:
- 1 białko
- 150 g cukru pudru
- 1 -2 łyżeczki kakao
- kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 st C, formę na babkę natłuść i obsyp
mąką. Masło
(najlepiej miękkie) utrzyj z cukrem , dodaj stopniowo po jednym jajku,
dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Następnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem
i solą i mleko. Wszystko wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj
kawę, do drugiej kakao a do trzeciej wyskrobane ziarnka wanilii. Ciasto przełóż
do formy. Najpierw część z kawą, potem z kakao a na wierzch część jasną.
Piecz w nagrzanym piekarniku około 1 godziny.
Gdy ciasto ostygnie przygotuj lukier: Do miski wbij białko i
ubij je. Następnie stopniowo dodawaj cukier puder, sok z cytryny i kakao tak, aby
lukier był gładki i miał konsystencję łatwą do rozsmarowania. Lukrem polej
wierzch ciasta. SmacznegoJ
prezentuje się naprawdę znakomicie:)
OdpowiedzUsuń