Przejdź do głównej zawartości

Babka café au lait




Babka café au lait połączenie kakao i kawy w piaskowym cieście. Oprócz smaku, dodatkowo te kolory:) Pięknie. U mnie francuski tytuł gdyż, język ten uwielbiamJ Przygotowałam ją na świąteczny stół.  Wyglądała i smakowała wyśmienicieJ 


Składniki:

  • 200g masła
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki
  • 50 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • kawałek laski wanilii
  • Lukier:
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • 1 -2 łyżeczki kakao
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 st C, formę na babkę natłuść i obsyp mąką. Masło (najlepiej miękkie) utrzyj z cukrem , dodaj stopniowo po  jednym jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Następnie wsyp przesianą mąkę z proszkiem i solą i mleko. Wszystko wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej dodaj kawę, do drugiej kakao a do trzeciej wyskrobane ziarnka wanilii. Ciasto przełóż do formy. Najpierw część  z kawą, potem z kakao a na wierzch część jasną. Piecz w nagrzanym piekarniku około 1 godziny.
Gdy ciasto ostygnie przygotuj lukier: Do miski wbij białko i ubij je. Następnie stopniowo dodawaj cukier puder, sok z cytryny i kakao tak, aby lukier był gładki i miał konsystencję łatwą do rozsmarowania. Lukrem polej wierzch ciasta. SmacznegoJ



 Kolorowe śniadanie wielkanocne

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Ryżowe ciasteczka z bananem

Ryżowe ciasteczka z bananem to moje ostatnie, bardzo smaczne odkrycie kulinarne. Na buziach wszystkich smakoszy pojawia się taki smaczny uśmiech, gdy ich próbują, niezależnie od tego czy są na jakiejś diecie czy po prostu wszystko wolno im jeść. Ryżowe ciasteczka z bananem są słodkością bez mąki (bezglutenowcy), bez jajek i mleka.  Dużym zainteresowaniem cieszyły się również na Pikniku Smakoszy ( klik) , z czego się niezmiernie cieszę J Wam też słodko i smacznie polecam te ryżowe ciasteczka z bananem J Składniki: na 24 szt. 4 banany dobrze dojrzałe 180g ryżowych płatków błyskawicznych 2 garści rodzynek ½ gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę posiekaj. Banany rozgnieć widelcem, dodaj resztę składników, wymieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasteczka, najlepiej łyżeczką lekko je przygniatając. Piecz przez 20 minut w temp. 180 ºC. Jedz i smakuj na słodko J

Fasolka z marchewką i miodem

    Fasolka z marchewką i miodem – smaczna propozycja fasolki szparagowej. Fasolka szparagowa z marchewką pokrojoną w słupki, przyprawiona łyżką miodu i czosnkiem. Prawdę mówiąc, nie przypuszczałam, że to połączenie może być tak smaczne. Warzywny, lekki i kolorowy obiad lub kolacja. Smacznie polecam J Składniki: 450 g fasolki szparagowej (o tej porze roku mrożona) 1-2 marchewki 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sól, czarny pieprz masło klarowne 1-2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Gotuj w osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź. Fasolkę ugotuj. W miseczce w odrobinie ciepłej wody, rozpuść miód. Wlej olej, dodaj rozgnieciony czosnek, pieprz i sól. Wymieszaj. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć fasolkę, marchewkę i polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Chwilę podsmaż. Fasolka z marchewką i miodem gotowa. Jedz i smakuj J

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak by

Sałatka z dyni makaronowej

Dynia makaronowa to bardzo smaczny rodzaj dyni. Super do sałatki J   Po jej upieczeniu lub ugotowaniu z miąższu przy pomocy widelca powstają dyniowe  nitki, takie same jak makaronowe. Świetnie nadają się do sałatek makaronów czy tart:) Składniki: ·         dynia makaronowa upieczona ·         500g roszponki ·         2-3 papryki ·         1 cebula czerwona ·         sól ·         pieprz ·         oliwa ·         ocet winny Przygotowanie:   Aby upiec dynię nagrzej piekarnik do 175°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dynię przekrój i oczyść z pestek. Natrzyj oliwą od środka.  Na blasze połóż połówki dyni miąższem do dołu. Piecz około 40 minut, aż dynia będzie miękka, ale wciąż jędrna. Pozostaw do ostygnięcia.  Po  ostygnięciu widelcem „wykrawaj” nitki. Cebulę obierz pokrój w półplasterki, posól zduś palcami bądź nożem, wsyp do salaterki. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i roszponkę. Dodaj dyniowe nitki. Wymieszaj dopraw do smaku J Jedz i smakuj J