Nie ma jak domowa bułeczka na śniadanie, pikniku czy w podróży. Bardzo smaczna poropozycja na Majówkę. Warto zrobić podwójną porcję, bo migiem znikają. Na pewno będę robić je częściejJ
Składniki: na 8 sztuk
- 450 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 200 ml maślanki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 gałązki rozmarynu lub
- po 1 płaskiej łyżeczce suszonej:
- bazylii, oregano i tymianku lub innych ulubionych ziół
Przygotowanie: Nastaw
piekarnik na 200 stopni. W misce, za pomocą widelca wymieszaj mąkę, sodę,
cukier i sól. Następnie dodaj maślankę i wymieszaj. Ciasto powinno być jednolite,
ale trochę grudkowate. Gdyby ciasto wyszło za suche dodaj jeszcze trochę
maślanki (mąka ma różną wilgotność). Dodaj posiekany rozmaryn lub suszone zioła.
Wymieszaj. Gotowe ciasto dziel na części, z każdej z nich uformuj bułeczkę i
połóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę natnij
głęboko, na krzyż ostrym nożem. Piecz przez około 15 minut aż staną się
złociste. Dla pewności możesz sprawdzić patyczkiem czy są dobrze upieczone. Po
wyjęciu odczekaj chwilę. Przekrój i posmaruj masłem oraz/lub ulubioną pastą.
Smacznego J
pysznie, a fiołki u mnie takie same :)
OdpowiedzUsuńdzięki:) prawda,że tak przyjemnie wiosennie nam się zrobiło:)
UsuńKocham fiołki :) a bułeczki śliczne, wyglądają bardzo domowo :)
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
OdpowiedzUsuń