Pesto czyli Pesto
alla genovese – zielony sos pochodzący prawdopodobnie z
liguryjskiej Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia.
Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu
lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Dobrze
smakuje z chlebem, makaronem, czy sałatą. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ
w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku- na pewno taki zrobię i
pochwalę sięJ.
A poniżej taka polska wersja czyli pesto pietruszkowe jako dodatek
do makaronuJ
Składniki: na 2-3 osoby
- 250 g ulubionego makaronu
- około 1,5 szklanki liści pietruszki
- 1-2 ząbki czosnku
- 100g ziaren słonecznika
- olej ze słonecznika/ oliwa
- sól, pieprz
- 2 łyżki startego twardego sera
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie: Ziarna słonecznika
upraż- aby uprażyć słonecznik należy obłuskane ziarna (najlepiej kupić gotowe)
wrzucić na rozgrzaną patelnię. Prażenie trwa kilka minut, w tym czasie mieszaj
nasiona aby się nie zwęgliły. Gdy zaczną się rumienić i intensywnie pachnieć
zdejmij patelnię z ognia. Uprażone nasiona są już gotowe. Teraz odstaw je do
ostudzenia. Nastaw makaron do gotowania. Do misy robota przełóż pietruszkę,
dodaj czosnek, ziarna słonecznika, sól, pieprz i zmiksuj (nie za mocno).Do ziół
dodaj olej i ser, tak by powstał gęsty sos o konsystencji najbardziej Nam
odpowiadającej. Wymieszaj. Dodaj stopniowo sok z cytryny kosztując po trochę.
Jedz z makaronem i/lub jak zostanie z pieczywem. Smacznego J
Muszę koniecznie spróbować, dobry sposób na przemycenie pietruszki do dania :)A pietruszka bardzo zdrowa:) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńkasia
Smacznie polecam:)
Usuńzakochałam się w pesto w ostatnim czasie, wiec to propozycja dla mnie :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie spróbuj, pyszne:)
UsuńPesto z pietruszki jeszcze u mnie nie gościło, ale wygląda kusząco, więc wkrótce je zaproszę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Zaproś, zaproś cieszy smakiem:)
Usuń