Ta bardzo smaczna zapiekanka już
jakiś czas gości w naszym domowym menu. Zazwyczaj pojawia się na stole, gdy
sezon porowy nastaje. Teraz zagości na blogu. Przepis pochodzi od Pascla
Brodnikciego z książki „ Po prostu gotuj”, która jest jedną ulubionych moich książek
kucharskich. Szyneczka, pory i ziemniaki przyprawione ziołami prowansalskimi, wszystko
to podsmażone i zapieczone. Naprawdę cieszy smakiemJ
Składniki: na 4 porcje
7 łyżek masła
500 g białych części pora
500 g szynki
2 czubate łyżki mąki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 szklanka mleka
1 kg ziemniaków
10 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
grubo starty ser żółty
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po
ostygnięciu obierz i pokrój w kostkę. Pora dokładnie umyj i pokrój w paseczki.
Szynkę pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na połówki – czasami pomidorki
koktajlowe zastępuję zwykłymi pomidorami obranymi ze skórki i z wydrążonymi
nasionkami, czasami też zapiekankę przyrządzam bez nichJ
Rozgrzej piekarnik do 180°C, włącz
termoobieg. Na patelni stop 5 łyżek masła, wrzuć pory posól i zeszklij Pory już
tak mają, że bardzo lubią masło i gdy się je smaży wciągają je całe, dlatego
jak zobaczysz, że to zrobiły dorzuć im jeszcze kawałeczek. Niech mają, a
zapiekanka będzie jeszcze lepsza. Na drugiej patelni rozpuść resztę masła i podsmaż
szynkę. Oprósz ją mąką, wymieszaj i zasmaż. Wlej mleko i dodaj zioła, zrób to
zanim mleko się zagotuje. Wymieszaj z porami, z ziemniakami i pomidorami.
Skosztuj i przypraw do smaku. Przełóż do żaroodpornego naczynia/formy. Posyp
żółtym serem (Pascal poleca oscypek). Zapiekaj ok. 10 minut, aż ser się przyrumieni.
Przed podaniem posyp natką pietruszki. Pyszna zapiekanka gotowaJ. SmacznegoJ
Ja mam gdzieś tą książkę chyba zeskanowaną, koniecznie muszę do niej zajrzeć, skoro takie w niej pyszności ;)
OdpowiedzUsuńzajrzyj,a na pewno coś pysznego wybierzesz:)
UsuńNo to teraz będzie za mną chodziła Twoja zapiekanka :) Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuń