Dziś
kolejna odsłona Lubelskiego Kociołka- tym razem burak. U mnie mchali z
buraków- bardzo smaczna rosyjska
alternatywa dla naszej ćwikły. Razem ze mną, w tej przepysznej kulinarnej
zabawie, biorą udział:
Zachęcam do zaglądania
również tam, kosztowania i smakowaniaJ
Składniki:
·
2-3 łyżki posiekanej natki
·
4 ząbki czosnku
·
2 łyżki octu winnego
·
3 łyżki oleju
·
sól
·
pieprz
·
gumowe rękawiczkiJ
Przygotowanie: Buraki umyj, a następnie każdego zawiń w kawałek
folii aluminiowej. Ułóż na blaszce do pieczenia/naczyniu żaroodpornym i piecz w
temp. 200 ºC przez 50-60 minut (Buraki można również ugotować).
Po upieczeniu buraki nieco ostudź,
obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Orzechy posiekaj i wymieszaj z
burakami, natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem i olejem. Przypraw
solą i pieprzem. Wymieszaj. Podawaj po schłodzeniu J Jedz i smakujJ
Co prawda nie przepadam za ćwikłą, ale Twoja wersja wygląda bardziej apetycznie niż ta klasyczna :)
OdpowiedzUsuńLubię ćwikłę i widziałam ten przepis w jakiejś gazecie, nawet przez chwilę go rozważałam na dzisiejszą okazję. Nie zdecydowałam się ale myślę, że jeszcze kiedyś zrobię:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNie jadam ćwikły, bo nie znoszę chrzanu, ale taką bezchrzanową wersję jak najbardziej bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńświetna sałatka - muszę ją wypróbować bo wydaje się prosta i szybka a naprawdę pyszna :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!