Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej


Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej - pachnącej cynamonem szarlotki nie może zabraknąć na jesiennym stole. Pyszny, domowy deser w nieco odmienionej formie, gdyż upieczony na cieście z kaszy jaglanej. Do kubka gorącej herbaty lub kawy w sam raz. Przepis ten pochodzi z internetowego magazynu Aromat (klik), gdzie znajdziecie jesienne przepisy i ciekawe artykuły. Zachęcam serdecznie do lekturyJ


Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 4 szklanek wody
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100g margaryny bezmlecznej lub masła
  • cynamon

Nadzienie:
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/3 brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (mniej lub więcej)
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli


Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz na sitku pod zimną wodą. Przelej wrzątkiem. Gotuj w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu (od zagotowania około 9 minut). Następnie odstaw na 20-25 minut do całkowitego napęcznienia.
Połącz ją w misce z obiema mąkami, cukrem i cynamonem. Masa będzie bardzo gęsta. Dobrze ją miesza się drewnianą łyżką. Mieszając dodawaj margarynę pokrojoną na mniejsze kawałeczki. Mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia.
Jabłka obierz i pokrój w 1cm kostkę. Masło rozpuść na patelni. Wsyp cukier i smaż, aż powstanie niezbyt gęsty karmel. Dodaj cynamon, imbir, sól i pokrojone jabłka. Posyp je równomiernie mąką ziemniaczaną pod koniec duszenia.

Spód prostokątnej, większej blaszki wyściel pergaminem. Następnie rozłóż równomiernie masą z kaszą jaglaną (około 2/3 całości). Następnie wyłóż podduszone jabłka, a na wierzch resztę kaszy. Całość możesz posypać dodatkowo cynamonem i cukrem. Szarlotkę piecz 55 minut w temperaturze 180 °C. Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej gotowa. Jedz i smakujJ


Kasza niejedno ma imię i oblicze Bezglutenowe śniadanie dla dziecka

Komentarze

  1. super ciacho, co prawda bardziej na drugie śniadanie albo deser, ale bezglutenowe jest :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z cieciorką i szpinakiem

    Ciecierzyca, szpinak, suszony pomidor i czerwona cebula. To wszystko wymieszane w sałatce. Po mięsnym, choć nie do przesytu, długim weekendzie:) czas na małą odmianę. Sałatka smaczna, pożywna, można ją również spakować do pudełka jako drugie śniadanie. W oczekiwaniu na świeże ogórki, pomidory i inne wiosenne smakołyki, sałatka będzie miłym urozmaiceniem. Zapewniam J Spróbuj też cieciorki pieczonej (klik) . Składniki: szklanka cieciorki (może być również z puszki) 3-4 garści szpinaku klika suszonych pomidorów 1 czerwona cebula sól, pieprz czarny olej rzepakowy olej z suszonych pomidorów sok z cytryny/ ocet winny Przygotowanie: Cieciorkę namocz w zimnej wodzie na przynajmniej 6-8 godzin. Następnie odcedź. Zalej wodą, gotuj przez 40 -60 minut pod przykryciem. Posól ją 10 minut przed końcem gotowania. Odcedź i postaw do ostudzenia. Cebulę obierz i pokrój w półtalarki. Szpinak opłucz, osusz i porwij na mniejsze kawałki. Suszone pomidory zaś pok

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc

Zawijas nasutowski

Zawijas nasutowski - danie z tradycyjnej kuchni lubelskiej, czyli charakterystyczne danie wsi Nasutów, położonej na północ od Lublina. Z ustnego przekazu mieszkańców Nasutowa i okolic jak i badań etnograficznych dowiadujemy się, że zawijas był znany od wielu pokoleń, zwany też jako pieróg francuski. Zawijas nasutowski ma kształt prostokąta lub rombu. Kształtem przypomina pasztecik o długości 5-6 centymetrów. Z zewnątrz kremową, gładką, lśniącą skórka, wypełniony nadzieniem o barwie jasnoszarej, z widoczną zrumienioną cebulką oraz śladami pieprzu. Zawijas nasutowski wspaniale smakuje solo jaki w duecie: z pieczenią czy surówką z kiszonej kapusty. Do masy ziemniaczanej można dodawać świeże zioła, boczek, kiełbasę, śliwki suszone, grzyby czy ser. Należy uważać, by nadzienie było zwarte (gdyż łatwo wypływa podczas gotowania), w tym celu niektórzy do nadzienia, wbijają dodatkowo jajko. Zawijasy można podsmażać na złoto, wtedy smakują jeszcze lepiej!!! A więcej o zawijasie nasu