poniedziałek, 30 listopada 2015

Kurczak w miodzie i imbirze



Kurczak w miodzie i imbirze - przepięknie pachnący. Dobrze zapieczone udka z kurczaka, z chrupiącą skórką z wierzchu. Ach! Co za smaki i aromaty? Miód, imbir i czosnek przełamane cytrynowa nutką. Tak pieczone udka kurczaka smakują znakomicieJ Również z marchewkami z czosnkiem pieczonymi (klik)J W duecie czy też bez, smacznie Wam polecamJ



Składniki:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz




Przygotowanie: Udka natrzyj solą i pieprzem. Do miseczki dodaj 2 łyżki miodu, starty imbir i przeciśnięte ząbki czosnku. Wszystko to zalej olejem. Wymieszaj dodaj sok z cytryny. Tak przygotowaną zalewą natrzyj udka. Odstaw je na godzinę, by smaki przeszły. Udka kurczaka piecz w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 20 minut. Podlewając od czasu do czasu. Kurczak w miodzie i imbirze gotowy. Jedz i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...