Kurczak w miodzie i imbirze - przepięknie pachnący.
Dobrze zapieczone udka z kurczaka, z chrupiącą skórką z wierzchu. Ach! Co za
smaki i aromaty? Miód, imbir i czosnek przełamane cytrynowa nutką. Tak pieczone
udka kurczaka smakują znakomicieJ Również
z marchewkami z czosnkiem pieczonymi (klik)J W duecie czy też bez, smacznie Wam polecamJ
Składniki:
- 6 podudzi z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 5 cm imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Udka natrzyj solą i pieprzem. Do miseczki dodaj 2 łyżki miodu, starty imbir i
przeciśnięte ząbki czosnku. Wszystko to zalej olejem. Wymieszaj dodaj sok z
cytryny. Tak przygotowaną zalewą natrzyj udka. Odstaw je na godzinę, by smaki
przeszły. Udka kurczaka piecz w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę i 20 minut.
Podlewając od czasu do czasu. Kurczak w miodzie i imbirze gotowy. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz