Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej - pachnącej cynamonem szarlotki nie może zabraknąć na jesiennym stole.
Pyszny, domowy deser w nieco odmienionej formie, gdyż upieczony na cieście z
kaszy jaglanej. Do kubka gorącej herbaty lub kawy w sam raz. Przepis ten
pochodzi z internetowego magazynu Aromat (klik), gdzie znajdziecie jesienne przepisy i ciekawe artykuły. Zachęcam serdecznie do
lekturyJ
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 4 szklanek wody
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 4 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100g margaryny bezmlecznej lub masła
- cynamon
Nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/3 brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (mniej lub więcej)
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie: Kaszę jaglaną
opłucz na sitku pod zimną wodą. Przelej wrzątkiem. Gotuj w lekko osolonej
wodzie, na małym ogniu (od zagotowania około 9 minut). Następnie odstaw na
20-25 minut do całkowitego napęcznienia.
Połącz ją w misce z
obiema mąkami, cukrem i cynamonem. Masa będzie bardzo gęsta. Dobrze ją miesza się
drewnianą łyżką. Mieszając dodawaj margarynę pokrojoną na mniejsze kawałeczki.
Mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia.
Jabłka obierz i
pokrój w 1cm kostkę. Masło rozpuść na patelni. Wsyp cukier i smaż, aż powstanie
niezbyt gęsty karmel. Dodaj cynamon, imbir, sól i pokrojone jabłka. Posyp je
równomiernie mąką ziemniaczaną pod koniec duszenia.
Spód prostokątnej,
większej blaszki wyściel pergaminem. Następnie rozłóż równomiernie masą z kaszą
jaglaną (około 2/3 całości). Następnie wyłóż podduszone jabłka, a na wierzch
resztę kaszy. Całość możesz posypać dodatkowo cynamonem i cukrem. Szarlotkę
piecz 55 minut w temperaturze 180 °C. Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej gotowa. Jedz i smakujJ
super ciacho, co prawda bardziej na drugie śniadanie albo deser, ale bezglutenowe jest :)
OdpowiedzUsuń