Przejdź do głównej zawartości

Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej


Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej - pachnącej cynamonem szarlotki nie może zabraknąć na jesiennym stole. Pyszny, domowy deser w nieco odmienionej formie, gdyż upieczony na cieście z kaszy jaglanej. Do kubka gorącej herbaty lub kawy w sam raz. Przepis ten pochodzi z internetowego magazynu Aromat (klik), gdzie znajdziecie jesienne przepisy i ciekawe artykuły. Zachęcam serdecznie do lekturyJ


Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 4 szklanek wody
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100g margaryny bezmlecznej lub masła
  • cynamon

Nadzienie:
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/3 brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (mniej lub więcej)
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli


Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz na sitku pod zimną wodą. Przelej wrzątkiem. Gotuj w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu (od zagotowania około 9 minut). Następnie odstaw na 20-25 minut do całkowitego napęcznienia.
Połącz ją w misce z obiema mąkami, cukrem i cynamonem. Masa będzie bardzo gęsta. Dobrze ją miesza się drewnianą łyżką. Mieszając dodawaj margarynę pokrojoną na mniejsze kawałeczki. Mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia.
Jabłka obierz i pokrój w 1cm kostkę. Masło rozpuść na patelni. Wsyp cukier i smaż, aż powstanie niezbyt gęsty karmel. Dodaj cynamon, imbir, sól i pokrojone jabłka. Posyp je równomiernie mąką ziemniaczaną pod koniec duszenia.

Spód prostokątnej, większej blaszki wyściel pergaminem. Następnie rozłóż równomiernie masą z kaszą jaglaną (około 2/3 całości). Następnie wyłóż podduszone jabłka, a na wierzch resztę kaszy. Całość możesz posypać dodatkowo cynamonem i cukrem. Szarlotkę piecz 55 minut w temperaturze 180 °C. Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej gotowa. Jedz i smakujJ


Kasza niejedno ma imię i oblicze Bezglutenowe śniadanie dla dziecka

Komentarze

  1. super ciacho, co prawda bardziej na drugie śniadanie albo deser, ale bezglutenowe jest :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Śledzie w zalewie miodowej

Śledzie uwielbiam (prawie pod każdą postacią). Te w zalewie miodowej goszczą u nas już jakiś czas. Miód nadaje zalewie i śledziom odrobinę delikatności i bogactwa smaku. Śledzie te mogą być podane same, polane olejem lnianym lub stanowią smaczną podstawę pod różnego rodzaju pierzynki- wtedy nabierają odświętnego charakteru. Smacznie polecam te śledzie w zalewie miodowej, gdyż śledziowy czas nareszcie trwa J Składniki: 1-1,2 kg śledzi matiasów 3 spore cebule 2 łyżki octu 1 łyżka octu jabłkowego/winnego 1 łyżka miodu ¾   szklanki oleju rzepakowego ¾ l wody 2/3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ziarnka gorczycy mleko do namoczenia śledzi ew. olej lniany Przygotowanie: Śledzie wymocz (przynajmniej przez godzinę) w wodzie wymieszaną z mlekiem. Zalewa: W garnku nastaw ¾ l wody. 2 cebule pokrój w kosteczkę. Do wrzącej wody wrzuć listki, ziele angielskie, miód i posiekaną cebulę- gotuj przez 3 minuty. Następnie dodaj ocet i gotuj przez 2 m...

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą

Żurawina, czerwona cebula i śledź połączenie wyjątkowe w smaku, zwłaszcza w ten szczególny czas. Z pewnością będą rarytasem wigilijnego stołu. Okres Bożego Narodzenia, jak i karnawału sprawia, że częściej pojawiają się one w naszym menu. Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą pochodzi z najnowszego numeru internetowego kwartalnika magazynu Aromat Zima#7 2016 (klik) Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Zajrzyj i tam J Znajdziesz wiele świątecznych i zimowych inspiracji. Polecam J Składniki: 1 kg śledzi typu matias 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru ¾ szklanki oleju rzepakowego ¾ litra wody 2-3 listki laurowe pieprz świeżo mielony 100 g żurawiny suszonej 1 duża czerwona cebula Przygotowanie:   Śledzie wymocz (przynajmniej przez 2-3 godziny) w zimnej wodzie, zamieniając ją od czasu do czasu. Przygotuj zalewę: w garnku nastaw ¾ litra wody. Dodaj cukier, wymieszaj tak by się rozpuścił. Wrzuć listki laurowe, przypraw pieprzem. Got...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak...