wtorek, 10 listopada 2015

Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej


Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej - pachnącej cynamonem szarlotki nie może zabraknąć na jesiennym stole. Pyszny, domowy deser w nieco odmienionej formie, gdyż upieczony na cieście z kaszy jaglanej. Do kubka gorącej herbaty lub kawy w sam raz. Przepis ten pochodzi z internetowego magazynu Aromat (klik), gdzie znajdziecie jesienne przepisy i ciekawe artykuły. Zachęcam serdecznie do lekturyJ


Składniki:
Ciasto:
  • 2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 4 szklanek wody
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100g margaryny bezmlecznej lub masła
  • cynamon

Nadzienie:
  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/3 brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (mniej lub więcej)
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli


Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz na sitku pod zimną wodą. Przelej wrzątkiem. Gotuj w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu (od zagotowania około 9 minut). Następnie odstaw na 20-25 minut do całkowitego napęcznienia.
Połącz ją w misce z obiema mąkami, cukrem i cynamonem. Masa będzie bardzo gęsta. Dobrze ją miesza się drewnianą łyżką. Mieszając dodawaj margarynę pokrojoną na mniejsze kawałeczki. Mieszaj do całkowitego jej rozpuszczenia.
Jabłka obierz i pokrój w 1cm kostkę. Masło rozpuść na patelni. Wsyp cukier i smaż, aż powstanie niezbyt gęsty karmel. Dodaj cynamon, imbir, sól i pokrojone jabłka. Posyp je równomiernie mąką ziemniaczaną pod koniec duszenia.

Spód prostokątnej, większej blaszki wyściel pergaminem. Następnie rozłóż równomiernie masą z kaszą jaglaną (około 2/3 całości). Następnie wyłóż podduszone jabłka, a na wierzch resztę kaszy. Całość możesz posypać dodatkowo cynamonem i cukrem. Szarlotkę piecz 55 minut w temperaturze 180 °C. Szarlotka na spodzie z kaszy jaglanej gotowa. Jedz i smakujJ


Kasza niejedno ma imię i oblicze Bezglutenowe śniadanie dla dziecka

1 komentarz:

  1. super ciacho, co prawda bardziej na drugie śniadanie albo deser, ale bezglutenowe jest :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...