Śpieszę się pochwalić, że
piernik staropolski już nastawiłam. Od wczoraj leżakuje u mnie w garażuJ Piernik staropolski, by nabrał wyjątkowego smaku, powinien
leżakować 4-6 tygodni przed pieczeniem. Do tego należy go upiec tydzień przed
świętami także naprawdę już czas!!!
Przepis na część pierwszą znajdziesz poniżej,
zaś na cały piernik staropolski znajdziesz tutaj
klik (to mój ubiegłoroczny). Zachęcam do skorzystania i przygotowania
piernika staropolskiego. To moje ulubione ciasto Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki: na tortownicę 26 cm
500 ml miodu
1 szklanka cukru
1 kostka masła/margaryny
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki mleka
szczypta soli
4 łyżki przyprawy do piernika
Przygotowanie: Na 6 -4
tygodnie przed Świętami: Tłuszcz rozpuść, dodaj miód i cukier, wszystko wymieszaj, aż
się rozpuści, (ale nie gotuj). Ostudź. Do wystudzonej masy dodaj mąkę pszenną,
sodę oczyszczona rozpuszczona w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto
wyrób starannie, następnie przełóż do kamionkowego/szklanego/emaliowanego
garnka/naczynia. Przykryj szczelnie folią i odstaw w zimne miejsce (rok temu
była lodówka, w tym roku jest to garaż) na 4-6 tygodni.
P.S Ilość zużytej mąki zależy od
rodzaju miodu, jaki użyjesz. Czasem jest to więcej niż 1 kg.
ja sama nigdy nie robiłam żadnego piernika...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)