piątek, 6 listopada 2015

Czulent z kaszą gryczaną


Czulent z kaszą gryczaną- bardzo pożywne, bardzo smaczne danie. Teraz, w sam raz, kiedy tak strasznie zimno i nieprzyjemnie się zrobiło za oknem. Czulent to tradycyjna, żydowska potrawa jedzona na obiad w szabat. Danie to przyrządza się po południu poprzedniego dnia i pozostawia w piekarniku na całą noc, gdyż w szabat gotowanie jest zabronione. Poniższy przepis na czulent jest znacznie krótszy w przygotowaniu, ale jakże sycący, rozgrzewający i bardzo smaczny. A przepis ten znajdziecie również na stronie 28 magazynu Aromat (klik) Polecam i zapraszam do lekturyJ


Składniki:

·        ½ szklanki kaszy gryczanej
·        ½ szklanki fasoli „Jaś”
·        600 ml wrzącej wody
·        1 kg pręgi lub mostku wołowego
·        1 cebula
·        2 roztarte ząbki czosnku
·        2 łyżki tłuszczu
·        1 i ½ łyżeczki soli
·        ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
·        ½ łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie: Fasolę wypłucz i zalej zimną wodą. Odstaw na 15 minut. Odcedź, zalej ponownie zimną wodą i tak ją pozostaw na całą noc.
Tłuszcz rozgrzej w szerokim, płaskim garnku. Włóż mięso. Smaż do zarumienią z każdej strony. Dodaj pokrojoną w plasterki cebulę. Przypraw solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem. Wszystko zalej wrzącą wodą. Wrzuć odcedzoną fasolę. Przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny.
Następnie dodaj kaszę i zamieszaj. W razie potrzeby dolej trochę wody. Gotuj dalej przez około pół godziny, aż mięso i fasola będą miękkie.

Mięso pokrój na porcje. Ułóż z fasolą i kaszą na półmisku. Podawaj z gotowanymi ziemiankami lub świeżym pieczywem oraz kiszonym ogórkiem lub ćwikłą. Jedz i smakujJ


Kasza niejedno ma imię i oblicze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...