Czulent z kaszą gryczaną- bardzo pożywne, bardzo smaczne
danie. Teraz, w sam raz, kiedy tak strasznie zimno i nieprzyjemnie się zrobiło za oknem.
Czulent to tradycyjna, żydowska potrawa jedzona na obiad w szabat. Danie to
przyrządza się po południu poprzedniego dnia i pozostawia w piekarniku na całą
noc, gdyż w szabat gotowanie jest zabronione. Poniższy przepis na czulent jest
znacznie krótszy w przygotowaniu, ale jakże sycący, rozgrzewający i bardzo smaczny. A przepis
ten znajdziecie również na stronie 28 magazynu Aromat (klik). Polecam i zapraszam do
lekturyJ
Składniki:
·
½ szklanki kaszy gryczanej
·
½ szklanki fasoli „Jaś”
·
600 ml wrzącej wody
·
1 kg pręgi lub mostku wołowego
·
1 cebula
·
2 roztarte ząbki czosnku
·
2 łyżki tłuszczu
·
1 i ½ łyżeczki soli
·
¼ łyżeczki pieprzu czarnego
·
½ łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie: Fasolę wypłucz i zalej zimną
wodą. Odstaw na 15 minut. Odcedź, zalej ponownie zimną wodą i tak ją pozostaw
na całą noc.
Tłuszcz rozgrzej w szerokim,
płaskim garnku. Włóż mięso. Smaż do zarumienią z każdej strony. Dodaj pokrojoną
w plasterki cebulę. Przypraw solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem. Wszystko zalej
wrzącą wodą. Wrzuć odcedzoną fasolę. Przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 2
godziny.
Następnie dodaj kaszę i
zamieszaj. W razie potrzeby dolej trochę wody. Gotuj dalej przez około pół
godziny, aż mięso i fasola będą miękkie.
Mięso pokrój na porcje. Ułóż z
fasolą i kaszą na półmisku. Podawaj z gotowanymi ziemiankami lub świeżym
pieczywem oraz kiszonym ogórkiem lub ćwikłą. Jedz i smakujJ
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń