Przejdź do głównej zawartości

Czulent z kaszą gryczaną


Czulent z kaszą gryczaną- bardzo pożywne, bardzo smaczne danie. Teraz, w sam raz, kiedy tak strasznie zimno i nieprzyjemnie się zrobiło za oknem. Czulent to tradycyjna, żydowska potrawa jedzona na obiad w szabat. Danie to przyrządza się po południu poprzedniego dnia i pozostawia w piekarniku na całą noc, gdyż w szabat gotowanie jest zabronione. Poniższy przepis na czulent jest znacznie krótszy w przygotowaniu, ale jakże sycący, rozgrzewający i bardzo smaczny. A przepis ten znajdziecie również na stronie 28 magazynu Aromat (klik) Polecam i zapraszam do lekturyJ


Składniki:

·        ½ szklanki kaszy gryczanej
·        ½ szklanki fasoli „Jaś”
·        600 ml wrzącej wody
·        1 kg pręgi lub mostku wołowego
·        1 cebula
·        2 roztarte ząbki czosnku
·        2 łyżki tłuszczu
·        1 i ½ łyżeczki soli
·        ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
·        ½ łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie: Fasolę wypłucz i zalej zimną wodą. Odstaw na 15 minut. Odcedź, zalej ponownie zimną wodą i tak ją pozostaw na całą noc.
Tłuszcz rozgrzej w szerokim, płaskim garnku. Włóż mięso. Smaż do zarumienią z każdej strony. Dodaj pokrojoną w plasterki cebulę. Przypraw solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem. Wszystko zalej wrzącą wodą. Wrzuć odcedzoną fasolę. Przykryj. Gotuj na małym ogniu przez 2 godziny.
Następnie dodaj kaszę i zamieszaj. W razie potrzeby dolej trochę wody. Gotuj dalej przez około pół godziny, aż mięso i fasola będą miękkie.

Mięso pokrój na porcje. Ułóż z fasolą i kaszą na półmisku. Podawaj z gotowanymi ziemiankami lub świeżym pieczywem oraz kiszonym ogórkiem lub ćwikłą. Jedz i smakujJ


Kasza niejedno ma imię i oblicze

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak by

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa były zakryte. Gotuj przez 2

Ryżowe ciasteczka z bananem

Ryżowe ciasteczka z bananem to moje ostatnie, bardzo smaczne odkrycie kulinarne. Na buziach wszystkich smakoszy pojawia się taki smaczny uśmiech, gdy ich próbują, niezależnie od tego czy są na jakiejś diecie czy po prostu wszystko wolno im jeść. Ryżowe ciasteczka z bananem są słodkością bez mąki (bezglutenowcy), bez jajek i mleka.  Dużym zainteresowaniem cieszyły się również na Pikniku Smakoszy ( klik) , z czego się niezmiernie cieszę J Wam też słodko i smacznie polecam te ryżowe ciasteczka z bananem J Składniki: na 24 szt. 4 banany dobrze dojrzałe 180g ryżowych płatków błyskawicznych 2 garści rodzynek ½ gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę posiekaj. Banany rozgnieć widelcem, dodaj resztę składników, wymieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasteczka, najlepiej łyżeczką lekko je przygniatając. Piecz przez 20 minut w temp. 180 ºC. Jedz i smakuj na słodko J

Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami Lubelski Kociołek przyrządza rabarbar

Bezglutenowa tarta z rabarbarem i truskawkami powstała na potrzebę stworzenia ciasta bezglutenowego, bez jajek i mleka krowiego. Zadanie dość trudne, ale smacznie się udało- powstała tarta z rabarbarem i truskawkami. Rabarbar, truskawki, brązowy cukier z odrobiną żelatyny (wiem może ona zawierać śladowe ilości glutenu, ale myślę, że na tyle śladowe, iż na pewno nie szkodzą).  Tarta rabarbarowo-truskawkowa wyszła przepyszna, znika w ekspresowym tempie J Smacznie  Wam polecam:) Ponadto chciałam Was serdecznie zaprosić na kolejną wiosenną edycję Lubelskiego Kociołka – rabarbar. W rabarbarowej zabawie biorą udział:   Edyta -   http://www.pasjasmaku.com/ Marlena-   http://smerfetka79.blogspot.com/ Wiosenka-   www.eksplozjasmaku.blox.pl Marta -   http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/ Martyna -  http://chiliandsugar.blogspot.com/ Ania -  http://przyprawmnie.blogspot.com/ Karolina -   http://stokolorowkuchni.blox.pl/html Dorota -  http://sierotkamarysiawkuchni.blogsp