piątek, 20 listopada 2015

Grochówka



Grochówka to jedna z moich ulubionych, jesiennych zup. Nie ma jak: porządna, pełna smaku i aromatu grochówka. Zwłaszcza teraz, gdy zimno, wietrznie i tak szybko ciemno się robi się za oknem. Lubię, gdy wrócę do domu, a talerz ciepłej grochówki czeka na mnieJ Smacznie polecam.
Przepis ten pochodzi z magazynu Aromat (klik), gdzie znajdziecie więcej przepisów na różne jesienne smakołyki. Co oprócz tego dla Ciebie przygotowaliśmy? Zobacz i podziel się swoimi wrażeniami. Niedługo również zimowy AromatJ Już nad nim pracujemyJ


Składniki:


  • 30-40 dkg grochu
  • 15 dkg wędzonego boczku
  • 20 dkg kości wieprzowych
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 5 ziemniaków
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-4 ziela angielskie
  • majeranek
  • pieprz, sól
  • olej


Przygotowanie: Groch opłucz i namocz na 12 godzin w zimnej wodzie. Kości wieprzowe zalej 2 litrami zimnej wody. Całość doprowadź do wrzenia. Zdejmij powstałe szumy. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Następnie wrzuć listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj włoszczyznę. Wywar gotuj przez godzinę na małym ogniu.
Następnie włoszczyznę wyjmij z zupy. Dodaj wypłukany groch. Gdy groch zmięknie, wrzuć ziemniaki.

Posiekaną cebulę podsmaż na patelni. Dodaj ją do zupy. Następnie podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek, który też dodaj do grochówki. Wymieszaj i dodaj majeranek. Skosztuj i przypraw do smaku. Grochówka gotowa. Jedz i smakujJ.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...