Grochówka to jedna z moich ulubionych, jesiennych
zup. Nie ma jak: porządna, pełna smaku i aromatu grochówka. Zwłaszcza teraz, gdy
zimno, wietrznie i tak szybko ciemno się robi się za oknem. Lubię, gdy wrócę do domu, a
talerz ciepłej grochówki czeka na mnieJ Smacznie polecam.
Przepis ten pochodzi z magazynu Aromat (klik), gdzie znajdziecie więcej
przepisów na różne jesienne smakołyki. Co oprócz tego dla Ciebie
przygotowaliśmy? Zobacz i podziel się swoimi wrażeniami. Niedługo również
zimowy AromatJ Już nad
nim pracujemyJ
Składniki:
- 30-40 dkg grochu
- 15 dkg wędzonego boczku
- 20 dkg kości wieprzowych
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 5 ziemniaków
- 2-3 listki laurowe
- 3-4 ziela angielskie
- majeranek
- pieprz, sól
- olej
Przygotowanie: Groch opłucz i namocz na 12
godzin w zimnej wodzie. Kości wieprzowe zalej 2 litrami zimnej wody. Całość
doprowadź do wrzenia. Zdejmij powstałe szumy. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Następnie
wrzuć listki laurowe i ziele angielskie. Dodaj włoszczyznę. Wywar gotuj przez
godzinę na małym ogniu.
Następnie włoszczyznę wyjmij z
zupy. Dodaj wypłukany groch. Gdy groch zmięknie, wrzuć ziemniaki.
Posiekaną cebulę podsmaż na
patelni. Dodaj ją do zupy. Następnie podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek,
który też dodaj do grochówki. Wymieszaj i dodaj majeranek. Skosztuj i przypraw
do smaku. Grochówka gotowa. Jedz i
smakujJ.
Chyba zrobię w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuń