Dziś obchodzimy Światowy Dzień PieczarkiJ zupa pieczarkowa z
mleczkiem kokosowym jest wspaniałą propozycją, by uczcić to międzynarodowe święto. Smaczna
wariacja tradycyjnej zupy pieczarkowej. Zamiast śmietany użyłam mleczka
kokosowego. Dodatkowo przyprawiłam kurkumą, curry i imbirem, co doskonale
skomponowało się z pieczarkowym smakiem. Nadało też zupie wyjątkowego
charakteru. To wspaniała propozycja również dla tych smakoszy, którzy nabiału
nie mogą spożywać, a lubią, gdy ich zupa jest zabielonaJ A czy Ty lubisz pieczarki? Pod jaką postacią najbardziej?
Składniki:
- 10 pieczarek
- 2 ziemniaki
- 1-1,5 wywaru
- 200 ml mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- kurkuma, curry,
- imbir suszony
- ew. suszona natka pietruszki
Przygotowanie: Obierz
ziemniaki. Pieczarki opłucz i obierz (jeśli masz taką potrzebę). Do gorącego
wywaru, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Pieczarki pokrój w plasterki
(kapelusze razem z nóżką). Dodaj do zupy. Gotuj przez 15 minut. Następnie wlej
mleczko kokosowe. Dopraw do smaku. Pieczarkowa
z mleczkiem kokosowym gotowa. Jedz i smakujJ
Taka zupa pieczarkowa z dodatkiem mleczka kokosowego musi być super! Z pewnością kiedyś wypróbuje! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Miło Cię widzieć po raz kolejny w mojej akcji :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziś robiłam właśnie pomidorową z mleczkiem kokosowym - wkrótce i pieczarkowa przede mną, bo Twój pomysł mnie zaintrygował :)
OdpowiedzUsuń