Biszkopt z porzeczkami: czerwonymi i czarnymi. Pyszne,
owocowe ciasto. Świetna propozycja na letni deser. Dla smakoszy mniejszych i
całkiem dużych. Nawet mój 11 miesięczny Brzdąc dostał mniej owocowy kawałek.
Bardzo mu smakowałJ
Biszkopt z porzeczkami to moja
propozycja do Lubelskiego Kociołka,
czyli kulinarnej zabawy, w której dziś główną rolę grają porzeczki.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropli soku z cytryny
- 2 szklanki porzeczek czarnych i czerwonych
Przygotowanie: Ubij
białka na sztywną pianę. Mieszając: dodaj cukier. Następnie kolejno po jednym
żółtku. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj
sok z cytryny dla podkreślenia smaku. Ciasto wlej na wyścieloną pergaminem
tortownicę (24 cm). Na wierzch rozsyp równomiernie porzeczki. Możesz lekko je
powgniatać w ciasto. Blachę wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze
160º-170ºC (z termoobiegiem) przez 30-40 minut. Biszkopt z porzeczkami gotowy. Po ostygnięciu odwróć go do gory nogami, a w upalne dni wspaniale smakuje z gałką
lodów waniliowych. Jedz i smakujJ
przydałby się teraz kawałeczek do kawusi :)
OdpowiedzUsuńTego mi trzeba po obiedzie;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, mniam:)
OdpowiedzUsuńpyyycha :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. :)
OdpowiedzUsuńJeszcze w tym roku nie jadłam porzeczek :( A smaka mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuń