Najnowszy
numer Magazynu
Aromat #9 Lato 2017 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej dostępny jest już w sieci (klik).
A w nim przepisy na gorące i słoneczne dni: rabarbar, piknikowe przysmaki czy letnie
zupy. Posiłki na wynos i słodkie historie. Zaproszenie na śniadanie do
jabłoniowego sadu. Woda niezbędna by żyć oraz coś mocniejszego, czyli bąbelki w
winem. A to nie wszystkoJ Zajrzyj
i sprawdź, co jeszcze tam dla Ciebie mamyJ Zachęcam
do lektury.
Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania. Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!
Komentarze
Prześlij komentarz