Przejdź do głównej zawartości

Ciasto marchewkowe


To może wydawać się zabawne, że do ciasta dodaje się marchew i w dodatku smakuje ono tak znakomicie. Za sprawą cynamonu i goździków przypomina nieco piernik. Ponadto ta cudowna polewa z nutką pomarańczy w doskonały sposób dopełnia smaku.
Polecam kawał ciasta i kubek herbaty lub kawy i …………… uśmiech od razu pojawia się na twarzyJ

  
Inspiracją do zrobienia tego pysznego ciasta, był przepis

A wszystkich słodkich bezglutenowców zapraszam tu klik ta wersja jest również dla tych, co nie mogą jeść jajek ani mleka.

Składniki(na blachę 45 x 26cm):
ciasto:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 i ¼ szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 500 g marchwi, obrano utartej
  • 100 g rodzynek  (jeśli lubimy)
  • 75 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1  łyżeczka gałki muszkatołowa,
  • goździki, ziele angielski
  • szczypta soli

  • polewa: 
  • 250g serka naturalnego
  • 50 g miękkiego masła
  • kawałek laski wanilii
  • skórka grubo starta z 2 pomarańczy
  • 100-150g cukru pudru


Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej i wymieszać.
Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i przyprawy (goździki i ziele angielskie posiekać na desce lub rozbić w moździerzu) i wymieszać. Następnie mąkę wsypać do masy cukrowo-jajecznej. Wszystko wymieszać. Dodać rodzynki i posiekane orzechy i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. 160ºC przez około 40 minut.

Polewa: Gdy ciasto ostygnie, przygotować polewę. Wszystkie jej składniki MUSZĄ mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło miksować i powoli, łyżka po łyżce, dodawać do niej serek na przemian z cukrem pudrem. Dodać wanilię i startą (na grubych oczkach) skórkę pomarańczową (zostawić trochę do dekoracji), wymieszać. Następnie wylać ją na wystudzone ciasto, posypać resztą skórki pomarańczowej. Całość trzymać w lodówce.




Potrawy rozgrzewające

Komentarze

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe! Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło, że mój wpis Cię zachęcił :)
    Uwielbiam ciasto marchewkowe, na pewno zrobię je jeszcze wiele razy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. marchwiowe to rzeczywiście numer jeden, szczególnie jesienią ... też często robię

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam, znam, pyszne jest, a u Ciebie i fotogeniczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę kiedyś zrobić ciacho, bo wstyd się przyznać, ale jeszcze nie robiłam :) twoje wygląda pysznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami -pełne smaku, koloru i aromatu. Dyniowe ciasto z rodzynkami, a na wierzchu rozpływający się w ustach morelowy mus. To wszystko udekorowane borówkami. Pięknie wygląda jeszcze lepiej smakuje. Na weekend, do kawy, na Halloween w sam raz takie d yniowe ciasto z morelami i borówkami J Niech Nam będzie strasznie, słodko i smacznie J Składniki: 1kg dynia 1 pomarańcza 3 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki gryczanej ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 garści rodzynek   3 łyżki masła klarowanego 3-4 łyżki dżemu morelowego borówki amerykańskie do dekoracji Przygotowanie: Dynię, przekrój na pół. Polej olejem każdą z części (łącznie ¼ szklanki). Następnie upiecz dynię w piekarniku w temperaturze 180 ºC przez 30 minut. Następnie przestudzoną dynię zmiksuj dolewając świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. W misce utrz...

Ciasto orzechowo-miodowe

Orzechy włoskie i miód- czy czegoś trzeba więcej? Pysznego ciasta może:)  Miodowe ciasto przełożone waniliowym kremem, na wierzchu orzechy zatopione w słodkiej polewie.  W sam raz na jesienne urodzi ny:)  Smakowało wybornie J Już niestety  zniknęło J    Ogromną zaletą tego ciasta jest to, iż można, a nawet należy   przygotować  je  wcześniej-ponoć im starsze tym lepsze J   i nie musi stać w lodówce J   Tak z innej całkiem z innej beczki to czas by nastawić piernikowe ciasto J Składniki: blacha średnica 29cm  Ciasto: ·         1/2 kg mąki ·         20 dag cukru ·         20 dag margaryny ·         2 jajka ·         2 łyżeczki miodu ·         2 łyżeczki sody ·   ...