Przejdź do głównej zawartości

Domowe muesli




Gdy ostatnio spędzałam przyjemnie czas na Lubelskiej Starówce powstały dwa pomysły na mego bloga. Pierwszy z nich to pomysł na szybkie, aczkolwiek pyszne, czyli śniadania dla zabieganych. Oto propozycja do posmakowaniaJ Dzięki AniuJ

Składniki:


  • 200 g płatków owsianych
  • 150g otrębów żytnich
  • 100g słonecznika łuskanego
  • 100g pestek dyni bez łupin
  • 2-3 garście orzechów laskowych
  • 2-3 garście żurawiny suszonej
  • ulubiony jogurt /kefir

Przygotowanie: Patelnię rozgrzej. Wsypuj kolejno ziarnka słonecznika, dyni oraz orzechy. Mieszaj od czasu do czasu. Gdy zaczną się rumienić, wyłącz palnik. Teraz wsyp stopniowo otręby i płatki (nie musisz wyspać wszystkiego, jeśli uznasz, że czegoś jest za dużo) Wymieszaj i dodaj żurawinę. Ponownie wymieszaj. Nałóż sobie do miseczki i polej jogurtem. Resztę przełóż do słoika. Podane wyżej ilości składników są na duży słoik, więc starczy Nam na przynajmniej kilka śniadań

Rada: Tak jak kawosze rano przed prysznicem wędrują do kuchni aby włączyć ekspres, to Nam proponuję wyjąć jogurt z lodówki zanim udamy się do łazienki.


Komentarze

  1. Jakie ładne zdjęcia! A musli naprawdę smakowite. Domowe jest według mnie najlepsze, bo można dobrać swoje ulubione dodatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) właśnie o to chodzi by jeść to co się lubi:)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia. Do tego musli bardzo zdrowe. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyborne zestawienie! :D
    Akurat trafiłaś w jedno z moich ulubionych (pomijając 'życianki', bo z nimi jeszcze nigdy nie próbowałam, bardziej smakują mi orkiszowe płatki... a bez tych owsianych to w ogóle u mnie nie ma śniadania ;P)
    Również podziwiam zdjęcia - piękne i apetyczne!

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) i zachęcam to spróbowania podzielenia się smakowymi wrażeniami:)

      Usuń
  4. Hi there! This post couldn't be written much better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about this. I will forward this article to him. Pretty sure he'll have
    a good read. Many thanks for sharing!

    my web page: Louis Vuitton Handbags Outlet

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami

Dyniowe ciasto z morelami i borówkami -pełne smaku, koloru i aromatu. Dyniowe ciasto z rodzynkami, a na wierzchu rozpływający się w ustach morelowy mus. To wszystko udekorowane borówkami. Pięknie wygląda jeszcze lepiej smakuje. Na weekend, do kawy, na Halloween w sam raz takie d yniowe ciasto z morelami i borówkami J Niech Nam będzie strasznie, słodko i smacznie J Składniki: 1kg dynia 1 pomarańcza 3 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki gryczanej ½ szklanki mąki ryżowej pełnoziarnistej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 garści rodzynek   3 łyżki masła klarowanego 3-4 łyżki dżemu morelowego borówki amerykańskie do dekoracji Przygotowanie: Dynię, przekrój na pół. Polej olejem każdą z części (łącznie ¼ szklanki). Następnie upiecz dynię w piekarniku w temperaturze 180 ºC przez 30 minut. Następnie przestudzoną dynię zmiksuj dolewając świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. W misce utrz...

Ciasto orzechowo-miodowe

Orzechy włoskie i miód- czy czegoś trzeba więcej? Pysznego ciasta może:)  Miodowe ciasto przełożone waniliowym kremem, na wierzchu orzechy zatopione w słodkiej polewie.  W sam raz na jesienne urodzi ny:)  Smakowało wybornie J Już niestety  zniknęło J    Ogromną zaletą tego ciasta jest to, iż można, a nawet należy   przygotować  je  wcześniej-ponoć im starsze tym lepsze J   i nie musi stać w lodówce J   Tak z innej całkiem z innej beczki to czas by nastawić piernikowe ciasto J Składniki: blacha średnica 29cm  Ciasto: ·         1/2 kg mąki ·         20 dag cukru ·         20 dag margaryny ·         2 jajka ·         2 łyżeczki miodu ·         2 łyżeczki sody ·   ...