Przejdź do głównej zawartości

Jajka fetą i szpinakiem faszerowane



Jajka faszerowane fetą i szpinakiem to mój ostatni, bardzo smakowo udany eksperyment. Feta, żółtka, szpinak mrożony i czosnek –fajne, nieco słone jajka. Lubię smakować różne farsze do jajek: jajka jabłkiem faszerowane czy szyneczką. Jajka fetą i szpinakiem faszerowane na pewno przygotuję je na Wielkanocny Stół, wtedy zamierzam przystroić je kółkami z czarnych oliwekJ


Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 -5 krążków mrożonego szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • odrobina masła (najlepiej klarowanego)
  • 120 g fety
  • pieprz, sól
  • kilka kropel soku z cytryny

 Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo i obierz. Szpinak włóż na rozgrzana patelnię, wrzuć trochę masła i przykryj. Gdy rozmarźnie, dodaj czosnek, sól i pieprz. Fetę pokrusz, dodaj szpinak i wymieszaj widelcem. Dodawaj kolejno żółtka. Skosztuj, przypraw do smaku pieprzem, sokiem z cytryną i ewentualnie solą. Farsz nakładaj do białkowych łódeczek. Ładnie udekoruj. Jedz i smakujJ


Jajka na Wielkanoc Lekka Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja IV

Komentarze

  1. Świetny pomysł, bardzo ładnie się prezentują
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na farsz! Moje smaki...

    OdpowiedzUsuń
  3. No niestety, za szpinakiem nie przepadam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Sok z truskawek

Sok z truskawek - domowy i naturalny: truskawki, cukier, woda. Sok z truskawek do słoika, na zimę w sam raz J Gdy brzuchy już mamy pełne od świeżych truskawek: prosto z krzaka, z cukrem czy śmietaną. Czas zadbać by letnie przysmaki towarzyszyły nam, gdy zrobi się nieco chłodniej. Wtedy sok z truskawek będzie smakował wybornie. Wystarczy otworzyć słoiczek, poczuć zapach, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Domowy, pyszny sok truskawkowy. Zapach i smak lata, nie jeden humor poprawi J Warto od razu zrobić podwójną porcję J Pij i smakuj J Składniki: 2 kg truskawek ok. 0,5 kg cukru* * przeważnie sypię na oko - tak, aby każda warstwa owoców była delikatnie przykryta. Przygotowanie:   Truskawki umyj dokładnie. Oberwij szypułki. Ułóż warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Odstaw na cały dzień lub noc (lub, chociaż na parę godzin), by truskawki puściły sok. Na małym ogniu doprowadzać truskawki do wrzenia. Gdy są gorące spróbuj, czy sok jest odp...

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Grejpfrutowa lemoniada z truskawkami

    Grejpfrutowa lemoniada z truskawkami – wspaniałe orzeźwienie. Lekka grejpfrutowa gorycz przełamana słodkością truskawek. Cytryna dla dopełnienia smaku. Słońce i wysokie temperatury wracają:) Pić więc trzeba więcej. Domowa lemoniada będzie w sam raz:) Czy bardzo gorąco czy też trochę mniej smacznie polecam grejpfrutową lemoniadę z truskawkami J Składniki: 1 grejpfrut 1 cytryna garść truskawek 1-1,5 litra wody 2-3  łyżeczki cukru brązowego Przygotowanie: Rozpuść cukier w niewielkiej ilości ciepłej wody. Grejpfruta i cytrynę obierz wraz z białą błonką. Pokrój je w plasterki. Truskawki również pokrój w plasterki. Owoce wrzuć do dzbanka. Zalej cukrowym syropem, dopełnij wodą. Odstaw w chłodne miejsce (może być lodówka) na godzinę. Grejpfrutowa lemoniada z truskawkami gotowa J Jedz, a raczej pij i smakuj J