czwartek, 12 czerwca 2014

Ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami




Ciasteczka z kleiku ryżowego odkryłam dzięki głodnemu alergikowi, któremu bardzo smacznie dziękuję z licznie podrzucane pomysły i za urozmaicenie mej wymagającej diety. Przepis nieco zmodyfikowałam, przez nieuwagę wsypałam też większy kleikJ Nic to nie przeszkodziło, gdyż ciastka wyszły przepyszne, a porcja w sam raz na dwie duże piekarnikowe blachy ( 45 szt). Jak dla mnie te ciastka z kleiku ryżowego mogłyby być ciut słodsze, następnym razem wypróbuję z odrobina miodu. Smacznie Wam polecamJ  


Składniki: na 45 szt.

·        300g kleiku ryżowego
·        100 g rodzynek
·        1 margaryna bezmleczna
·        2 łyżki brązowego cukru
·        ¼ laski wanilii
·        1 szczypta soli
·        1 łyżeczka sody/amoniaku

Przygotowanie: Margarynę wyjmij wcześniej z lodówki by zmiękła. Rodzynki zalej ¼ szklanki wrzątku i gotuj chwilę na małym ogniu by zmiękły. Następnie rozdrobnij blenderem. Wystudź. Kleik ryżowy, cukier brązowy, wyskrobaną wanilię i sodę. Wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj margarynę i rodzynki. Wrób ciasto i wycinaj ciasteczka, które układaj na blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. Piecz w 150ºC przez 10-15 minut. Jedz i smakujJ Świetnie smakują też z napojem pomarańczowym J



Wymagająca dieta Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Akcja bez nabiału Jeść czy grać?

2 komentarze:

  1. To ja dziękuję :) , zwłaszcza za fajną akcję bez nabiału - trzeba częściej organizować taką zbiórkę pomysłów. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie i chociaż robiłam już tyle różnych wersji to rodzynkowych jeszcze nie piekłam, muszę też wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, jak takie ciasteczka smakują ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...