Ten najlepszy napój pomarańczowy
gości w mym rodzinnym domu od dawna. Ten przepyszny pomarańczowy napój zwykle
moja mama przygotowywała na Wielkanoc. Później ja i moja siostra przejęłyśmy
pomarańczowa pałeczkę.
W niedzielę gościłam swą
rodzinkę na imieninowym obiedzie. Chciałam przygotować ten napój pomarańczowy,
lecz nie pamiętałam dokładnie przepisu. Musiałam, więc zadzwonić do siostry, co
by mi go podała. Napój smakował, orzeźwiał i chłodziłJ. Doskonale sprawdza się w upalne dniJ. Pracy niewiele, a wychodzi go całkiem sporo. Teraz również
młodsze pokolenie dopytuję się o recepturę. Dla nich i dla siebie zapisuję go
tu, by smakować go częściej. Wam go też smacznie i pomarańczowo polecamJ
Składniki:
·
1 litr zimnej przegotowanej wody
·
2-3 pomarańcze (czyste)
·
1 szklanka cukru
·
2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1 cytryna
·
2 szklanki cukru
·
5 litrów zimnej przegotowanej wody
·
ew. sok z 1 cytryny
Przygotowanie: Pomarańcze pokrój w plasterki,
włóż do rondelka, zasyp 1 szklanką cukru. Dodaj kwasek cytrynowy lub pokrojoną w
plasterki cytrynę. Wszystko to zalej litrem wody i wymieszaj i zostaw w
rondelku na dwa dni w chłodzie.
Po tym czasie zmiksuj. Możesz
odsączyć lub pozostawić miąższ. Dodaj dwie szklanki cukru i 5 litrów wody i
wymieszaj i skosztuj. Jeśli jest za słodkie dopraw sokiem z cytryny. (Wody
można dodać mniej, wtedy cukru dodaj tez mniej, będzie bardziej esencjonalne). GotoweJ Wybornie smakuje schłodzoneJ Pij i
smakujJ
świetnie wygląda super kolor:)
OdpowiedzUsuńKlasyka w najlepszej postaci :)
OdpowiedzUsuń