środa, 18 czerwca 2014

Szparagowy zupa krem




Szparagowy zupa krem świetna propozycja na letni późny obiad lub na kolację. Zielone szparagi przepyszne w smaku, do tego w zupie krem wraz z podsmażoną wędzoną szyneczką. Doprawione tymiankiem po prostu pycha. Smacznie wszystkim polecam ten szparagowy zupa kremJ

Składniki: na 4 porcje

  • pęczek zielonych szparagów
  • 3-4 duże młode ziemniaki
  • 2 cebule
  • litr bulionu drobiowego
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • tymianek suszony 

do podania:
  • tymianek świeży
  • wędzona szynka plasterki


Przygotowanie: Obierz cebule i ziemniaki i pokrój je w kostkę. Szparagi umyj, poobłamuj końcówki w 1/3 długości. Pokrój je na 3-4 części. Na patelni rozpuść masło. Kolejno dodawaj cebulę, ziemniaki, a na koniec szparagi. Chwilę przesmaż wszystko mieszając. Przypraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Bulion podgrzej, do gorącego dodaj przesmażone warzywa. Gotuj wszywko przez 20 minut. Trochę ostudź i zmiksuj na gładki krem. Skosztuj, dopraw do smaku. Przed podaniem udekoruj podsmażoną szyneczką wędzoną lub/i gałązką świeżego tymianku. Jedz i smakujJ


Lato w pełni! Cukrzyca ciążowa-obiad Wymagająca dieta

3 komentarze:

  1. Szparagi uwielbiam i nie wiem jak to się stało, że jeszcze nie zrobiłam z nich zupy:) Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przekonałaś mnie tą szyneczką, smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznie polecam, wybierz swą ulubioną szyneczkę:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...