Przejdź do głównej zawartości

Młoda marchewka ze słonecznikiem



Młoda marchewka ze słonecznikiem – wariacja na temat klasycznej surówki z marchewki, a raczej z marchwi jak to botanik by powiedział, gdyż w przyrodzie nie ma takiej rośliny jak marchewka. W kuchni można używać słów, jakie komu bardziej pasują. Ja lubię słowo marchewka, surówka z marchewki też bardzo mi smakuje. Wam również ją smacznie polecamJ


Składniki:
  • 5-6 szt. średnich marchewek
  • 1 jabłko
  • 2-3 garście pestek słonecznika
  • sok z 1 cytryny
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • olej, oliwa
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz



Przygotowanie: Marchewkę zetrzyj w malakserze lub na tarce o cienkich oczkach. Upraż słonecznik. Dodaj do startej marchwi. Przygotuj sos z chrzanu, soku z cytryny, oliwy, oleju, cukru pieprzu i soli. Jabłko zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Dodaj do marchewki ze słonecznikiem. Wlej sos. Wszystko razem wymieszaj. Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Jedz i smakujJ



Komentarze

  1. Słonecznik do marchewki...Ooo, bardzo ciekawe połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam marchewkę pod każdą postacią, a marchewka ze słonecznikiem jest jednym z moich ulubionych połączeń. Już dawno jej nie jadłam, koniecznie musimy nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam marchewkę w każdej postaci. Bardo często używam świeżo startej marchewki jako dodatek do obiadu i zawsze wszystkim smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Sałatka z dyni makaronowej

Dynia makaronowa to bardzo smaczny rodzaj dyni. Super do sałatki J   Po jej upieczeniu lub ugotowaniu z miąższu przy pomocy widelca powstają dyniowe  nitki, takie same jak makaronowe. Świetnie nadają się do sałatek makaronów czy tart:) Składniki: ·         dynia makaronowa upieczona ·         500g roszponki ·         2-3 papryki ·         1 cebula czerwona ·         sól ·         pieprz ·         oliwa ·         ocet winny Przygotowanie:   Aby upiec dynię nagrzej piekarnik do 175°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dynię przekrój i oczyść z pestek. Natrzyj oliwą od środka.  Na blasze połóż połówki dyni miąższem do dołu. Piecz około 40 minut, aż dynia będzie miękka, ale wciąż jędrna. Pozostaw do ostygnięcia.  Po  ostygnięciu widelcem „wykrawaj” nitki. Cebulę obierz pokrój w półplasterki, posól zduś palcami bądź nożem, wsyp do salaterki. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i roszponkę. Dodaj dyniowe nitki. Wymieszaj dopraw do smaku J Jedz i smakuj J

Ryżowe ciasteczka z bananem

Ryżowe ciasteczka z bananem to moje ostatnie, bardzo smaczne odkrycie kulinarne. Na buziach wszystkich smakoszy pojawia się taki smaczny uśmiech, gdy ich próbują, niezależnie od tego czy są na jakiejś diecie czy po prostu wszystko wolno im jeść. Ryżowe ciasteczka z bananem są słodkością bez mąki (bezglutenowcy), bez jajek i mleka.  Dużym zainteresowaniem cieszyły się również na Pikniku Smakoszy ( klik) , z czego się niezmiernie cieszę J Wam też słodko i smacznie polecam te ryżowe ciasteczka z bananem J Składniki: na 24 szt. 4 banany dobrze dojrzałe 180g ryżowych płatków błyskawicznych 2 garści rodzynek ½ gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę posiekaj. Banany rozgnieć widelcem, dodaj resztę składników, wymieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasteczka, najlepiej łyżeczką lekko je przygniatając. Piecz przez 20 minut w temp. 180 ºC. Jedz i smakuj na słodko J

Fasolka z marchewką i miodem

    Fasolka z marchewką i miodem – smaczna propozycja fasolki szparagowej. Fasolka szparagowa z marchewką pokrojoną w słupki, przyprawiona łyżką miodu i czosnkiem. Prawdę mówiąc, nie przypuszczałam, że to połączenie może być tak smaczne. Warzywny, lekki i kolorowy obiad lub kolacja. Smacznie polecam J Składniki: 450 g fasolki szparagowej (o tej porze roku mrożona) 1-2 marchewki 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sól, czarny pieprz masło klarowne 1-2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Gotuj w osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź. Fasolkę ugotuj. W miseczce w odrobinie ciepłej wody, rozpuść miód. Wlej olej, dodaj rozgnieciony czosnek, pieprz i sól. Wymieszaj. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć fasolkę, marchewkę i polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Chwilę podsmaż. Fasolka z marchewką i miodem gotowa. Jedz i smakuj J

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i moc