Muszę się pochwalić, że mój M.
znów królował w kuchniJ Tym
razem ugotował barszcz z młodych buraczków- pycha. Barszcz tak nam posmakował,
że na stałe zagościł w naszym letnim menu. M. ugotował również barszcz młodych buraczków
na imprezę rodzinną i nie tylko dorosłym dobrze smakował. Młodsi smakosze także
się zachwycali tą czerwona zupą. Bardzo małym smakoszom należy serwetkę włożyć
pod brodę, bo barszcz jak to barszcz lubi niespodziewanie brudzićJ. Starsi smakosze też mogą się tak przyodziać na czas jedzenia barszczu,
by uniknąć małych czerwonych plamek. Smak tego barszczu na pewno Wam wynagrodzi
wszelkie niedogodnościJ
Składniki:
- 6-7 młodych buraczków wraz z łodygami
- 0,5 litra bulionu drobiowego
- 1 litr wody
- 2 marchewki
- 1 cebula
- ¼ selera korzeniowego
- liście selera
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- koperek
- jogurt naturalny/ śmietana
Przygotowanie: Wlej
bulion i wodę do garnka, wrzuć obranego selera, cebulę, marchewki i liście selera.
Wszystko zagotuj, dodaj buraki wraz z łodygami, (jeśli listki masz młode i
ładne to też). Teraz niech to wszystko lekko się „pyrkoli” przez 30 minut. Po
tym czasie przecedź zupę przez sitko. Tylko buraczki w raz z łodygami pokrój i
włóż do barszczu, dodaj sól i pieprz. Postaw do całkowitego ostygnięcia w
chłodne miejsce –może być do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed ponownym
podgrzaniem wlej sok z cytryny, podgrzewając barszcz mieszaj i skosztuj, dopraw
do smaku, jeśli potrzeba. Podawaj czysty, z posiekanym koperkiem, kleksem z
jogurtu lub śmietany. Jedz i smakujJ
uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńOd dłuższego czasu łazi za mną barszcz, chyba w końcu muszę zaplanować go w menu, bo jak patrzę na te zdjęcia to aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie:) taki smak letniego barszczu wyśmienity:) Smacznie dziękuję:)
Usuń