Przejdź do głównej zawartości

Barszcz z młodych buraczków



Muszę się pochwalić, że mój M. znów królował w kuchniJ Tym razem ugotował barszcz z młodych buraczków- pycha. Barszcz tak nam posmakował, że na stałe zagościł w naszym letnim menu. M. ugotował również barszcz młodych buraczków na imprezę rodzinną i nie tylko dorosłym dobrze smakował. Młodsi smakosze także się zachwycali tą czerwona zupą. Bardzo małym smakoszom należy serwetkę włożyć pod brodę, bo barszcz jak to barszcz lubi niespodziewanie brudzićJ. Starsi smakosze też mogą się tak przyodziać na czas jedzenia barszczu, by uniknąć małych czerwonych plamek. Smak tego barszczu na pewno Wam wynagrodzi wszelkie niedogodnościJ


Składniki:
  • 6-7 młodych buraczków wraz z łodygami
  • 0,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 litr wody
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • ¼ selera korzeniowego
  • liście selera
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • koperek
  • jogurt naturalny/ śmietana



Przygotowanie: Wlej bulion i wodę do garnka, wrzuć obranego selera, cebulę, marchewki i liście selera. Wszystko zagotuj, dodaj buraki wraz z łodygami, (jeśli listki masz młode i ładne to też). Teraz niech to wszystko lekko się „pyrkoli” przez 30 minut. Po tym czasie przecedź zupę przez sitko. Tylko buraczki w raz z łodygami pokrój i włóż do barszczu, dodaj sól i pieprz. Postaw do całkowitego ostygnięcia w chłodne miejsce –może być do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed ponownym podgrzaniem wlej sok z cytryny, podgrzewając barszcz mieszaj i skosztuj, dopraw do smaku, jeśli potrzeba. Podawaj czysty, z posiekanym koperkiem, kleksem z jogurtu lub śmietany. Jedz i smakujJ


Komentarze

  1. Od dłuższego czasu łazi za mną barszcz, chyba w końcu muszę zaplanować go w menu, bo jak patrzę na te zdjęcia to aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie:) taki smak letniego barszczu wyśmienity:) Smacznie dziękuję:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się zredukuje i będ

Ryżowe ciasteczka z bananem

Ryżowe ciasteczka z bananem to moje ostatnie, bardzo smaczne odkrycie kulinarne. Na buziach wszystkich smakoszy pojawia się taki smaczny uśmiech, gdy ich próbują, niezależnie od tego czy są na jakiejś diecie czy po prostu wszystko wolno im jeść. Ryżowe ciasteczka z bananem są słodkością bez mąki (bezglutenowcy), bez jajek i mleka.  Dużym zainteresowaniem cieszyły się również na Pikniku Smakoszy ( klik) , z czego się niezmiernie cieszę J Wam też słodko i smacznie polecam te ryżowe ciasteczka z bananem J Składniki: na 24 szt. 4 banany dobrze dojrzałe 180g ryżowych płatków błyskawicznych 2 garści rodzynek ½ gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru brązowego ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę posiekaj. Banany rozgnieć widelcem, dodaj resztę składników, wymieszaj. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasteczka, najlepiej łyżeczką lekko je przygniatając. Piecz przez 20 minut w temp. 180 ºC. Jedz i smakuj na słodko J

Fasolka z marchewką i miodem

    Fasolka z marchewką i miodem – smaczna propozycja fasolki szparagowej. Fasolka szparagowa z marchewką pokrojoną w słupki, przyprawiona łyżką miodu i czosnkiem. Prawdę mówiąc, nie przypuszczałam, że to połączenie może być tak smaczne. Warzywny, lekki i kolorowy obiad lub kolacja. Smacznie polecam J Składniki: 450 g fasolki szparagowej (o tej porze roku mrożona) 1-2 marchewki 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sól, czarny pieprz masło klarowne 1-2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Gotuj w osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedź. Fasolkę ugotuj. W miseczce w odrobinie ciepłej wody, rozpuść miód. Wlej olej, dodaj rozgnieciony czosnek, pieprz i sól. Wymieszaj. Na patelni rozpuść masło. Wrzuć fasolkę, marchewkę i polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Chwilę podsmaż. Fasolka z marchewką i miodem gotowa. Jedz i smakuj J

Gulasz rybny

Gulasz rybny - bardzo smaczne danie jednogarnkowe. By ugotować gulasz rybny wystarczy: wziąć dwa rodzaje ryb (można więcej), paprykę, marchew i ziemniaki. Doprawiony koncentratem pomidorowy, ostrą i słodka papryką.  By bardziej pokręcić smaki można też wkroić papryczkę chili. Wszystko w jednym garnku wymieszane i ugotowane. Ach, co za smaki i zapachy. Smacznie wszystkim polecam ten gulasz rybny . Składniki: duży filet mintaja/dorsza 2 dzwonki łososia 2 mniejsze cebule 2 marchewki 2 papryki 5 ziemniaków 200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz papryka ostra i słodka ew. papryczka chili olej, masło klarowne do smażenia Przygotowanie: Cebule, ziemniaki i marchew pokrój w kostkę. Paprykę w paseczki. Ryby pokrój na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzej tłuszcz. Wrzuć cebulę, przypraw ją solą i pieprzem. Wymieszaj. Następnie dodaj ziemniaki, marchew i paprykę. Wlej odrobinę wody. Przypraw paprykami: ostrą, słodka chili. Dodaj rybę. Zalej wodą tak by

Szpinakowe babeczki z żurawiną i białą czekoladą

Dziś proponuję i polecam szpinakowe babeczki. Brzmi trochę dziwnie, ale zapewniam smak jest wyśmienity. Szpinak w połączeniu ze słodkim ciastem, dopełnieniem którego jest biała czekolada, Przełamane nieco kwaśną suszoną żurawiną. Ponadto bardzo ładne zestawienie koloru. W zamyśle miały być pokryte białym lukrem, niestety lub na szczęście nie zdążyłam babeczek nim udekorować, tak szybko zniknęły. Szpinakowe babeczki z żurawiną i białą czekoladą polecam nie tylko na świąteczny stół. Składniki: na 20 szt 250 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 100 g białej czekolady 100g żurawiny suszonej 2 łyżki proszku do pieczenia Przygotowanie: Rozmrożony szpinak odcedź z nadmiaru wody. Czekoladę pokrój niezbyt drobno. Jajka ubij z cukrem, Wlej olej i dodaj szpinak. Wymieszaj. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Wrzuć żurawinę i czekoladę. Blachę wyłó