Brązowy ryż z chili i z kolendrą
to bardzo smaczna propozycja kolację ( w taki dzień upalny jak dziś), bądź na
obiad czy posiłek w pracy. Wystarczy ugotować ryż (najlepiej brązowy). Na
patelni przysmażyć cebulkę, papryczkę chili. Następnie dodać ryż i posypać świeżą
kolendrą. Ta świeża kolendra nadaje wyjątkowego smaku. Tylko jeść i smakować
pozostajeJ
Składniki:
- 100 g brązowego ryżu
- 1 młoda cebulka
- ½ czerwonej papryczki chili
- gałązki świeżej kolendry
- olej/oliwa
- pieprz, sól
Przygotowanie: Brązowy ryż gotuj przez 30-35 minut w
osolonej wrzącej wodzie. Cebulę pokrój kostkę, papryczkę drobno posiekaj (ilość
zależy od pikantności, jaką chcesz uzyskać). Na patelni wlej olej/oliwę, następnie
wrzuć cebulę i papryczkę chili. Przesmaż chwilę. Dodaj ugotowany ryż. Wszystko
wymieszaj. Dodaj posiekane/porwane listki kolendry. Ponownie wszystko
wymieszaj. Skosztuj ewentualnie dopraw solą, pieprzem do smaku. Nałóż, jedz i smakuj:)
Ale pysznie wygląda! :) Jesteś z Lublina może?:) Jeśli tak to witam koleżankę po fachu :):)
OdpowiedzUsuń