poniedziałek, 7 lipca 2014

Czerwona nie tylko smakiem sałatka



Czerwona nie tylko smakiem sałatka to pyszne połączenie: grejpfruta, fasoli czerwonej, papryki czerwonej oraz cebuli również czerwonej. Wszystko to wymieszane z białym, jaśminowym ryżem. Podane w pomidorowych miseczkach. Oczywiście pomidora można wkroić do środka czerwonej sałatki. Smakuje wybornie. Wystarczy doprawić solą, pieprzem, chili i dodać saszetką oleju kujawskiego - bazylia i czerwona nie tylko smakiem sałatka gotowa.
Piękny czerwony kolor dominuje, smaki się cudownie przenikają. Smacznego.


Przepis ten bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl . Oświadczam, że zapoznałam się i akceptuję zasady regulaminu 

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 1 grejpfrut
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • kilka pomidorów
  • sól, pieprz
  • chili suszone
  • saszetka oleju kujawskiego- bazylia
  • listki bazylii do dekoracji



Przygotowanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie, Wystudź. Grejpfruta obierz usuwając dokładnie białą skórkę również. Cebulę drobno posiekaj wrzuć do salaterki. Dodaj pokrojonego drobno grejpfruta (wraz z sokiem), odsączoną fasolę, pokrojona drobno paprykę. Dodaj ryż i wszystko wymieszaj. Wlej saszetkę oleju kujawskiego- bazylia. Przypraw do smaku solą, pieprzem i chili. Górę od pomidorów odkrój. Z pozostałych części wydrąż miąższ. 
Do pomidorowych miseczek nałóż sałatkę. Udekoruj z wierzchu listkiem świeżej bazylii. Czerwona nie tylko smakiem sałatka  gotowa. Jedz i smakujJ






3 komentarze:

  1. Bardzo ładnie i ciekawie podana :)
    Dziekuję za udział w konkursie,pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby proste, ale uroizmaicone.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :) zapraszam do mnie na konkurs, można wygrać książkę kulinarną, a że konkurencji na razie brak to namawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...