Czerwona nie tylko smakiem
sałatka to pyszne połączenie: grejpfruta, fasoli czerwonej, papryki czerwonej
oraz cebuli również czerwonej. Wszystko to wymieszane z białym, jaśminowym ryżem.
Podane w pomidorowych miseczkach. Oczywiście pomidora można wkroić do środka
czerwonej sałatki. Smakuje wybornie. Wystarczy doprawić solą, pieprzem, chili i
dodać saszetką oleju kujawskiego - bazylia i czerwona nie tylko smakiem sałatka gotowa.
Piękny czerwony kolor dominuje, smaki się cudownie przenikają. Smacznego.
Przepis ten bierze
udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym
przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl . Oświadczam, że zapoznałam się i
akceptuję zasady regulaminu
Składniki:
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
- 1 grejpfrut
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- kilka pomidorów
- sól, pieprz
- chili suszone
- saszetka oleju kujawskiego- bazylia
- listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie, Wystudź. Grejpfruta obierz
usuwając dokładnie białą skórkę również. Cebulę drobno posiekaj wrzuć do
salaterki. Dodaj pokrojonego drobno grejpfruta (wraz z sokiem), odsączoną
fasolę, pokrojona drobno paprykę. Dodaj ryż i wszystko wymieszaj. Wlej saszetkę
oleju kujawskiego- bazylia. Przypraw do smaku solą, pieprzem i chili. Górę od
pomidorów odkrój. Z pozostałych części wydrąż miąższ.
Do pomidorowych miseczek nałóż
sałatkę. Udekoruj z wierzchu listkiem świeżej bazylii. Czerwona nie tylko smakiem sałatka gotowa. Jedz i smakujJ
Bardzo ładnie i ciekawie podana :)
OdpowiedzUsuńDziekuję za udział w konkursie,pozdrowienia:)
Niby proste, ale uroizmaicone.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) zapraszam do mnie na konkurs, można wygrać książkę kulinarną, a że konkurencji na razie brak to namawiam:)
OdpowiedzUsuń