poniedziałek, 14 lipca 2014

Pieczone ziemniaczki



Pyszne pieczone młode ziemniaczki. To danie, w którym można się rozsmakowywać całe lato. Wystarczy umyć ziemniaki, nieco je podgotować, przekroić na pół i zapiec. Wcześniej wierch smarując sosem z oliwy, oleju rzepakowego, czosnku, suszonego tymianku i koperku. Smakują wybornie, można je zapiekać równocześnie z jakąś pyszną szynką. Szkoda, że już znikły, chętni bym znów ich posmakowałaJ


Składniki:
  • 8-10 większych ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • suszony koperek
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz



Przygotowanie: Ziemniaki porządnie umyj. Gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia. Przekrój na pół. Układaj na blaszce wyścielonej folią aluminiową. Do miseczki wlej oliwę, olej, przeciśnij dwa ząbki czosnku. Dodaj koperek, tymianek, pieprz i sól. Sos wymieszaj, smaruj nim każdą połówkę ziemniaczka. Ziemniaki piecz w 170ºC-180ºC przez 40 minut. Jedz i smakujJ


To my! młode kartofelki Wymagająca dieta na wakacjach To my! młode kartofelki

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...