Pyszne pieczone młode ziemniaczki.
To danie, w którym można się rozsmakowywać całe lato. Wystarczy umyć ziemniaki,
nieco je podgotować, przekroić na pół i zapiec. Wcześniej wierch smarując sosem
z oliwy, oleju rzepakowego, czosnku, suszonego tymianku i koperku. Smakują
wybornie, można je zapiekać równocześnie z jakąś pyszną szynką. Szkoda, że już
znikły, chętni bym znów ich posmakowałaJ
Składniki:
- 8-10 większych ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- suszony koperek
- suszony tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie: Ziemniaki porządnie umyj. Gotuj
przez 10 minut w osolonej wodzie. Odstaw do ostygnięcia. Przekrój na pół.
Układaj na blaszce wyścielonej folią aluminiową. Do miseczki wlej oliwę, olej, przeciśnij
dwa ząbki czosnku. Dodaj koperek, tymianek, pieprz i sól. Sos wymieszaj, smaruj
nim każdą połówkę ziemniaczka. Ziemniaki piecz w 170ºC-180ºC przez 40 minut.
Jedz i smakujJ
Uwielbiam pieczone ziemniory :)
OdpowiedzUsuń