środa, 30 lipca 2014

Pomidorowy chłodnik samo zdrowie


Pomidorowy chłodnik samo zdrowie – ciut nadużyta nazwa, gdyż z lenistwa użyłam pomidorów z puszki. Tak jest zdecydowanie szybciejJ Oprócz pomidorów wykorzystałam: pora, czosnek, siemię lniane i prażone pestki słonecznika. Chłodnik ten ma konsystencję gęstego kremu. Świetnie chłodzi i jest dosyć pożywny. Najlepiej smakuje na drugi dzień, także można go przygotować wieczorem, gdy troszkę chłodniej jest, następnie dobrze schłodzić. Przed spożyciem dobrze jest go wyjąć by nieznacznie się ogrzał. Posypać ziarnkami słonecznika i gotowe. Oczywiście tym, którym wolno jeść pieczywo mogą przyrządzić sobie grzanki do chłodnika. Jedz i smakujJ


Składniki: na 4 porcje
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście siemienia lnianego
  • 4 garście uprażonego słonecznika
  • 150 ml bulionu mięsnego/ warzywnego
  • masło klarowane
  • olej lniany
  • oliwa
  • pieprz
  • sól



Przygotowanie: Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i pora. Smaż przez chwilę. Do dzbanka od blendera wlej pomidory, dodaj pora z czosnkiem, po 2 garście siemienia lnianego i słonecznika. Przypraw solą i pieprzem. Zmiksuj wszystko. Przelej do garnka, dolej bulion (nie musisz wlewać całego, zależy od konsystencji, jaka Ci odpowiada najbardziej). Wlej po łyżce oliwy i oleju lnianego. Wymieszaj, skosztuj. Wstaw do lodówki. Chwilę odczekaj po wyjęciu z lodówki, posyp uprażonymi ziarnkami słonecznika. Jedz i smakuj:)


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

4 komentarze:

  1. Samo zdrowie, nawet z pomidorami z puszki. Super przepis, odnotowałam, bo powinnam więcej pomidorów jeść. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i smacznie polecam:) Na pewno twój brzuch nasyci się pomidorami:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...