Chipsy z batatów- domowa, smaczna
i zdrowa przekąska. Wystarczy wyszorować jedną bulwę słodkiego batata, pokroić
w cienkie plasterki. Polać odrobiną oleju i przyprawić: czosnkiem, papryką czy
tymiankiem. Następnie upiec by były chrupkie.
Batat, znany również pod nazwami:
wilec ziemniaczany, patat czy słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i
Środkowej. Bataty, a konkretnie ich bulwy zawierają dużo
błonnika, manganu, witaminy: A,B5 i B6. Zaś nie zawierają cholesterolu. Można je piec lub
gotować. Ich słodki smak dobrze komponuje się z pikantnymi przyprawami lub sosami.
Smaczne Wam polecam te chipsy z batatówJ
Składniki:
- 1 batat
- ostra suszona papryka
- olej rzepakowy
Przygotowanie: Batata wyszoruj, osusz ręcznikiem. Pokrój
w cienkie plasterki i rozłóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posyp
papryka i skrop olejem. Piecz w temp. 180-190°C przez 20-30 minut. Jedz i
smakujJ
uwielbiam bataty, te chipsy to super pomysł!
OdpowiedzUsuńja też je uwielbiam, smacznie dziękuję:)
Usuńbardzo je lubię:) Twoje pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńsmacznie dziękuję i polecam:)
UsuńSmacznie ;)))
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńNa pewno my też to wypróbujemy
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam i dziękuję:) Zapraszam częściej do zaglądania:)
UsuńPomysł rewelacyjny, ale cena batatów mnie jak na razie skutecznie do nich zniechęca:)
OdpowiedzUsuńczasem można trafić na fajną promocję:) dziękuję i polecam:)
Usuń