wtorek, 24 lutego 2015

Chipsy z batatów


Chipsy z batatów- domowa, smaczna i zdrowa przekąska. Wystarczy wyszorować jedną bulwę słodkiego batata, pokroić w cienkie plasterki. Polać odrobiną oleju i przyprawić: czosnkiem, papryką czy tymiankiem. Następnie upiec by były chrupkie.

Batat, znany również pod nazwami: wilec ziemniaczany, patat czy słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Bataty, a konkretnie ich bulwy zawierają dużo błonnika, manganu, witaminy: A,B5 i B6. Zaś nie zawierają cholesterolu. Można je piec lub gotować. Ich słodki smak dobrze komponuje się z pikantnymi przyprawami lub sosami. Smaczne Wam polecam te chipsy z batatówJ



Składniki:
  • 1 batat
  • ostra suszona papryka
  • olej rzepakowy




Przygotowanie: Batata wyszoruj, osusz ręcznikiem. Pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posyp papryka i skrop olejem. Piecz w temp. 180-190°C przez 20-30 minut. Jedz i smakujJ


Zdrowa przekąska Wielki Post 2015

10 komentarzy:

  1. uwielbiam bataty, te chipsy to super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też je uwielbiam, smacznie dziękuję:)

      Usuń
  2. bardzo je lubię:) Twoje pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno my też to wypróbujemy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznie polecam i dziękuję:) Zapraszam częściej do zaglądania:)

      Usuń
  4. Pomysł rewelacyjny, ale cena batatów mnie jak na razie skutecznie do nich zniechęca:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem można trafić na fajną promocję:) dziękuję i polecam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...