Popękane ciastka- bezglutenowe, wegańskie i bez drożdży. Super
przysmak na słodki tydzień, który przed nami. Przyznam się, gdy wymieszałam
masę na ciastka, a później je wstawiłam do pieca, nie sądziłam, iż takie ładne,
popękane ciastka mi wyjdąJ Sama jestem
zachwycone ich wyglądem a przede wszystkim smakiemJ.
Gdy zaczynałam mą przygodę z wymagającymi wypiekami (bezglutenowymi, bezmlecznymi, a ponadto bezjajecznymi), nie przypuszczałam, że takie wspaniałości będę wypiekaćJ Te popękane ciastka będą gościć u mnie w menu nawet, jeśli powrócę do tradycyjnej diety. Wszystkim słodkim smakoszom polecam te popękane ciastkaJ
Gdy zaczynałam mą przygodę z wymagającymi wypiekami (bezglutenowymi, bezmlecznymi, a ponadto bezjajecznymi), nie przypuszczałam, że takie wspaniałości będę wypiekaćJ Te popękane ciastka będą gościć u mnie w menu nawet, jeśli powrócę do tradycyjnej diety. Wszystkim słodkim smakoszom polecam te popękane ciastkaJ
Składniki: na 12 ciastek
- 1 szklanka mąki amarantusowej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- 1/8 szklanki octu jabłkowego
- ¼ szklanki herbaty czarnej
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Przygotowanie: Wymieszaj obie mąki, cukier, cukier,
sodę, sól i gałkę muszkatołową. W osobnym naczyniu wymieszaj olej z octem i
herbatą.
Za pomocą miksera połącz obie masy. Z ciasta wyrabiaj kulki, które następnie kładź na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciastka piecz w temp. 180°C przez 15 minut. Popękane ciastka gotoweJ Jedz i smakujJ
Za pomocą miksera połącz obie masy. Z ciasta wyrabiaj kulki, które następnie kładź na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciastka piecz w temp. 180°C przez 15 minut. Popękane ciastka gotoweJ Jedz i smakujJ
Bardzo fajne, robiłam kiedyś te popękane czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńWersja bezglutenowa wygląda zachęcająco :))
Ps. może masz ochotę na udział w konkursie, to zapraszam :)
Dzięki za zaproszenie:) chętnie wezmę udział:)
UsuńFaktycznie wyglądają super :) Ciekawe czy wyszłyby bez cukru, z miodem albo innym zamiennikiem, muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że śmiało możesz spróbować z miodem:) Dziękuję i pozdrawiam:)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńsmacznie dziękuję:)
Usuńale świetnie wyglądają, lubię takie popękane ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńsmacznie dziękuję:)
Usuń