sobota, 7 lutego 2015

Popękane ciastka


Popękane ciastka- bezglutenowe, wegańskie i bez drożdży. Super przysmak na słodki tydzień, który przed nami. Przyznam się, gdy wymieszałam masę na ciastka, a później je wstawiłam do pieca, nie sądziłam, iż takie ładne, popękane ciastka mi wyjdąJ Sama jestem zachwycone ich wyglądem a przede wszystkim smakiemJ
Gdy zaczynałam mą przygodę z wymagającymi wypiekami (bezglutenowymi, bezmlecznymi, a ponadto bezjajecznymi), nie przypuszczałam, że takie wspaniałości będę wypiekaćJ Te popękane ciastka będą gościć u mnie w menu nawet, jeśli powrócę do tradycyjnej diety. Wszystkim słodkim smakoszom polecam te popękane ciastkaJ


Składniki: na 12 ciastek

  • 1 szklanka mąki amarantusowej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • 1/8 szklanki octu jabłkowego
  • ¼ szklanki herbaty czarnej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • szczypta soli



Przygotowanie: Wymieszaj obie mąki, cukier, cukier, sodę, sól i gałkę muszkatołową. W osobnym naczyniu wymieszaj olej z octem i herbatą. 
Za pomocą miksera połącz obie masy. Z ciasta wyrabiaj kulki, które następnie kładź na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciastka piecz w temp. 180°C przez 15 minut. Popękane ciastka gotoweJ Jedz i smakujJ


8 komentarzy:

  1. Bardzo fajne, robiłam kiedyś te popękane czekoladowe :)
    Wersja bezglutenowa wygląda zachęcająco :))
    Ps. może masz ochotę na udział w konkursie, to zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zaproszenie:) chętnie wezmę udział:)

      Usuń
  2. Faktycznie wyglądają super :) Ciekawe czy wyszłyby bez cukru, z miodem albo innym zamiennikiem, muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że śmiało możesz spróbować z miodem:) Dziękuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  3. ale świetnie wyglądają, lubię takie popękane ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...