Przejdź do głównej zawartości

Chleb gryczany bezglutenowy


Chleb gryczany- jest chlebem bezglutenowym i bez drożdży. Przepis znalazłam na jedz kolorowo. Przyznam ze smakiem, iż bardzo dobry chleb mi wyszedł. Od razu zastrzegam, iż fanką gryki i kaszy gryczanej nie jestem. I z pewną rezerwą podchodziłam zarówno do wypieku, jak i kosztowania gryczanego chleba. Jednak ten chleb smakuje wybornie. Nie wyczułam tego charakterystycznego gryczanego posmaku. Może to dzięki innym składnikom? Nie wiem? Wiem, za to, iż będę dalej eksperymentować z wypiekami z mąki gryczanej. To świetnie, gdy chleb czeka w chlebaku i tak po prostu można go przekąsić, kiedy się tylko zapragnie. Wam też smacznie polecam ten wyśmienity gryczany chlebJ Bezglutenowym, jak i pozostałym smakoszomJ


Składniki: na 1 keksówkę

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 1 i ½ szklanki wody
  • ½ szklanki siemienia lnianego ziarnka
  • ¾ szklanki pestek słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego zmielonego (zwykłego lub złotego)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli



Przygotowanie: Suche składniki wymieszaj w misce. Jeśli miód masz gęsty to podgrzej go w rondelku z łyżką wody. Do suchych składników dodaj olej, miód i wodę. Wyrób ciasto mikserem. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto.. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40-45 minut. Następnie uchyl lekko drzwiczki od piekarnika niech powoli chleb powoli sobie wystyga. Jedz i smakujJ


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Pierogi z kaszą bulgur i kurkumą

Pierogi z kaszą bulgur i kurkumą są bardzo smaczne. Ugotowana kasza bulgur (jedna z najzdrowszych i najstarszych kasz) wymieszana z białym serem. Ponadto podsmażona, drobno posiekana cebulka. Doprawiona kurkumą, pieprzem czarnym, sola i odrobiną tymianku. Po prostu pycha! Pierogi można podać z podsmażonym boczkiem. Znikają w ekspresowym tempie. Wspaniałe smaki i kolory. Jesiennie smacznie polecam J Składniki: na około 50 szt. 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 75 g ugotowanej kaszy bulgur 100 g sera białego półtłustego 1 cebula kurkuma pieprz czarny sól, tymianek suszony olej boczek do podania Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę. Na jej środku zrób dołek. Wlewaj stopniowo wodę, zagniatając ciasto, tak by było elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie podsmaż ją na oleju. Przypraw solą, kurkumą, czarnym pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Biały ser rozgnieć widelcem. Kaszę bulgur dokładnie ...

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Pasztet z cukinii, soczewicy i brązowego ryżu

Pasztet z cukinii, soczewicy i brązowego to mój ostatni eksperyment kulinarny. Wyszedł bardzo smaczny, może ciut za suchy. Następnym razem dodam nieco więcej oleju (tak ¼ szklanki). Ryż brązowy, soczewica czerwona i cukinia żółta lub zielona -paleta barw i smaków. To wszystko dobrze przyprawione i dobrze razem z sobą wymieszane. Pycha. Świetnie smakuje na ciepło wraz z salsą pomidorową z limonką. Wam też smacznie polecam ten pasztet z cukinii, soczewicy i brązowego ryżu J . Składniki: na 1 keksówkę 1 szklanka ryżu brązowego 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula czerwona 3/4 szklanki startej, odciśniętej cukinii 2 garście prażonego słonecznika suszony: tymianek, chili, imbir kurkuma, ostra papryka pieprz, sól olej rzepakowy Przygotowanie: Ryż i soczewice ugotuj.(jednym kubkiem odmierzyłam tyle samo soczewicy i ryżu brązowego). Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na oleju. Pod koniec smażenia posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Ugotowaną nieco ostudzona socz...