wtorek, 10 lutego 2015

Walentynkowy deser



Walentynkowy deser- dla dwojga jeden. W końcu Walentynki już w sobotę, więc słodko na pewno być musi. Serce dwukolorowe: czerwone –truskawkowe i białe- kokosowe. Smaki świetnie się uzupełniają. Wszystkim słodkim, szczególnie zakochanym smakoszom polecamJ


Składniki:
  • ¼ litra mrożonych truskawek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych


Przygotowanie: Truskawki zmiksuj w blenderze dzbankowym. Dodaj cukier do smaku. Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody, tak by spęczniała. Truskawki przelej do rondelka, podgrzej i rozpuść żelatynę. Przelej do foremki.
Po min. pół godzinie mleczko kokosowe przelej do rondelka. Wymieszaj z cukrem pudrem. Żelatynę 1 łyżeczkę namocz w 1 łyżce wody, by spęczniała. Dodaj do mleczka. Podgrzej i rozpuść. Gdy mleczko nieco przestygnie dodaj wiórki i wymieszaj. Gdy czerwona, truskawkowa masa zwiąże, wyłóż na nią masę kokosową. Wstaw do lodówki by wszystko stężało. Jedz i smakujJ


Walentynkowe menu

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...