piątek, 27 lutego 2015

Chutney pomidorowo-jabłkowo-ananasowy



Chutney pomidorowo-jabłkowo-anansowy - smaczne połączenie, dobrze przyprawione. Jabłka, ananas i pomidory przyprawione czosnkiem kolendrą, papryczką chili i imbirem. Takie rozgrzewające połączenie. Bardzo smaczna propozycja na kanapkę, do naleśników, ryb czy mięsa. Zwłaszcza, gdy świeżych wiosennych warzyw jeszcze brak. W oczekiwaniu na wiosnę, niech w kuchni zrobi się kolorowo i smacznie. Wtedy szybko to zleciJ


Składniki:
  • 4 jabłka
  • 6 plasterków ananasa
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki soli
  • sok z ½ cytryny
  • sok z ½ pomarańczy
  • olej rzepakowy

Mieszanka przypraw:
  • po ½ łyżeczki suszonej  kolendry
  • i kminu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego na tarce imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili



Przygotowanie: Kolendrę i kmin upraż na rozgrzanej patelni. Przesyp do moździerz i rozdrobnij. Przełóż do miseczki, dodaj rozgnieciony czosnek, imbir i papryczkę chili. Na patelni rozgrzej olej, następnie wsyp mieszankę przypraw, a następnie starte na grubych oczkach jabłka. Wymieszaj, dodaj pomidory, miód i sól. Duś przez 15 minut. Wlej sok z cytryny i pomarańczy. Dodaj pokrojonego na malutkie kawałki ananasa. Duś jeszcze przez chwilę, mieszając, aż chutney zgęstnieje. Jedz i smakuj J



Zdrowa przekąska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...