Sałatka wileńska z pieczonymi burakami to smaczna propozycja w sam raz na postny piątek. Pieczone buraki, fasola i kapusta kiszona. Sałatka wileńska świetnie smakuje ze śledziami. Można podać je osobno lub wkroić do sałatki. Obie wersje bardzo smaczne. Wszystkim smakoszom polecam tą wileńską sałatkę z pieczonymi burakami ( nie tylko w postny piątek)J
- 4 upieczone buraki
- 1 cebula biała
- 1 szklanka ugotowanej fasoli (lub fasola z puszki)
- 100 g kapusty kiszonej
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie: Buraki umyj. Każdego owiń folią aluminiową.
Wcześniej każdego z nich dopraw sola i pieprzem. Piecz w temperaturze 200ºC
przez 60 minut (większe piecz dłużej). Możesz upiec je dzień wcześniej.
Ostudzone i obrane buraki pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj. Pokrój kapustę kiszoną. Wymieszaj cebulę, buraki, kapustę kiszoną i fasolę. Wlej olej, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i skosztuj. Jedz i smakujJ
Ostudzone i obrane buraki pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj. Pokrój kapustę kiszoną. Wymieszaj cebulę, buraki, kapustę kiszoną i fasolę. Wlej olej, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i skosztuj. Jedz i smakujJ
Bardzo apetycznie wygląda, a do tego buraczki, które uwielbiam :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń