piątek, 13 marca 2015

Sałatka wileńska z pieczonymi burakami



Sałatka wileńska z pieczonymi burakami to smaczna propozycja w sam raz na postny piątek. Pieczone buraki, fasola i kapusta kiszona. Sałatka wileńska świetnie smakuje ze śledziami. Można podać je osobno lub wkroić do sałatki. Obie wersje bardzo smaczne. Wszystkim smakoszom polecam tą wileńską sałatkę z pieczonymi burakami ( nie tylko w postny piątek)J



Składniki:
  • 4 upieczone buraki
  • 1 cebula biała
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli (lub fasola z puszki)
  • 100 g kapusty kiszonej
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz



Przygotowanie: Buraki umyj. Każdego owiń folią aluminiową. Wcześniej każdego z nich dopraw sola i pieprzem. Piecz w temperaturze 200ºC przez 60 minut (większe piecz dłużej). Możesz upiec je dzień wcześniej. 
Ostudzone i obrane buraki pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj. Pokrój kapustę kiszoną. Wymieszaj cebulę, buraki, kapustę kiszoną i fasolę. Wlej olej, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i skosztuj. Jedz i smakujJ



Wielki Post 2015

1 komentarz:

  1. Bardzo apetycznie wygląda, a do tego buraczki, które uwielbiam :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...