sobota, 21 marca 2015

Babeczki jaglane z wanilią i żurawiną



Babeczki jaglane z wanilią i żurawiną bardzo smaczna propozycja na deser lub słodkie śniadanie. Myślę, że sympatycznie będą wyglądały na wielkanocnym stole czy w koszyczku. Babeczki jaglane z wanilią i żurawiną kuszą smakiem i zapachem. To świetna alternatywa dla tych, którzy z jakiś powodów nie jedzą glutenu, jajek i mleka, a nadal lubią słodkie smakołyki. Tradycyjni smakosze jedząc, dodają:, ale dobre…, to z kaszy? jaglanej? i tak dobrze smakuje? Słodko i smacznie polecam Wam babeczki jaglane z wanilią i żurawiną na Wielkanoc i nie tylko J



Składniki na 12 sztuk:
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szklanka (250ml) ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka (250 ml)mąki ryżowej
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka sody/proszku do pieczenia
  • ½ laski wanilii
  • szczypta soli



Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem. Utrzyj je z cukrem, wlej olej i wymieszaj. Dodaj ugotowaną i ostudzona kaszę jaglaną. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z solą i sodą/proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj. Dodaj ziarnka wanilii i żurawinę. Ciasto nakładać łyżką do blachy wyłożonej papilotkami. Piecz w temperaturze 180° przez 25 minut. Jedz i smakujJ



Waniliowy Weekend VI Bezglutenowa Wielkanoc Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V Waniliowy Weekend VI Wielkanocne Wypieki

4 komentarze:

  1. Ale jak bezglutenowe, skoro w proszku do pieczenia jest mąka pszenna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć bezglutenowego proszku do pieczenia:) W sieci na pewno znajdziesz i taki rodzaj proszku do pieczenia:) Smacznie pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...