piątek, 27 marca 2015

Zupa chrzanowa



Zupa chrzanowa –smaczna, wielkanocna propozycja. Szczególnie dla bezglutenowych smakoszyJ (choć domowy, wszystkożerny smakosz chwalił, chwalił i pytał z czego to jest?) Niestety bezglutenowy smakosz musi objeść się bez żurku podczas WielkanocyL. Sama jestem ciekawa czy będę umiała się powstrzymać?
Zupa chrzanowa składa się z białych warzyw, chrzanu i odrobiny białego, półwytrawnego wina. Wino nadaje zupie takiego dobrego posmaku. Można ją ugotować na wywarze warzywnym bądź drobiowym. Przed podaniem zaś udekorować podsmażonym boczkiem i/lub podprażanymi ziarnkami słonecznika. Smacznie i świątecznie polecam Wam tą chrzanową zupęJ



Składniki:
  • 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 mniejszy seler
  • 4-5 łyżeczek chrzanu
  • ½ kieliszka białego półwytrawnego wina
  • łyżka masła klarowanego
  • suszony: majeranek i tymianek
  • kilka kropel cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Obierz i umyj warzywa. Ziemniaki, pietruszki i selera pokrój w kostkę. Masło klarowane rozpuść na patelni. Wrzuć pokrojone warzywa. Wymieszaj. Wlej wino. Przypraw majerankiem, tymiankiem, sola i pieprzem Warzywa podsmażaj, aż wino wyparuje. Zalej bulionem, tak by warzywa były przykryte. Gotuj przez 20 minut pod przykryciem. Gdy zupa nieco ostygnie, zmiksuj ją. Dodaj chrzan. Skosztuj. Dodaj sok z cytryny do smaku. Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Zupa chrzanowa gotowa. Jedz i smakujJ



Bezglutenowa Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...