Przejdź do głównej zawartości

Fasolowy pasztet ze szczypiorkiem



Fasolowy pasztet ze szczypiorkiem- bardzo smaczna, wiosenna i wielkanocna propozycja. Fasola, kasza jaglana, por, koperek i szczypiorek. Do tego przyprawy, olej i /lub masło klarowane. Wersja wegańska lub wegetariańska w zależności od tłuszczy, jakich użyjemy do przygotowania fasolowego pasztetu. Do pasztetu można przygotować ulubiony sos:chrzanowy, pomidorowy czy żurawinowy. Przyznam szczerze, że to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie udało mi się ostatnio upichcić. Smak cudownyJ. Na pewno będę przyrządzać go częściej. Fasolowy pasztet ze szczypiorkiem to bardzo smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Bardzo smacznie Wam go polecamJ



Składniki: na 1 keksówkę
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli*
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • biała część pora
  • 100 ml oleju
  • olej /masło klarowne do smażenia
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz czarny
  • przyprawy: suszony majeranek, tymianek, papryka ostra słodka,
  • kurkuma, gałka muszkatołowa (lub inne ulubione przyprawy)

Przygotowanie: Pora pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej olej/masło klarowane. Włóż pora, posyp solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Smaż na niewielkim ogniu, aż por zmięknie. Wtedy przełóż go do miski, dodaj ugotowaną fasolę, kaszę jaglaną, olej i przyprawy. Posiekany koperek i szczypiorek. Zmiksuj całość na prawie gładką masę. Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Przełóż do blachy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40-45 minut. Studź go przez całą noc w uchylonym lekko piekarniku. Rano wyjmij z formy. Jedz, świętuj i smakujJ

* Aby uzyskać 2 szklanki ugotowanej fasoli – 1 szklankę suchej fasoli namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj do miękkości.



Bezglutenowa Wielkanoc Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

Komentarze

  1. Och, wygląda przepysznie. Muszę i ja się kiedyś odważyć i upiec taką smakowitość.
    Pozdrawiam w nastroju przedświątecznym Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skuś się by zrobić:) Warto:) Dziękuję i również trochę już świątecznie pozdrawiam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami

Konfitura z czerwonej cebuli ze śliwkami - och! jak ja lubię takie chwile, kiedy to mój M. rządzi w kuchni. Ostatnio wyspecjalizował się w przyrządzaniu konfitury z czerwonej cebuli ze śliwkami. A wszystko zaczęło się od skosztowania bardzo smacznych kanapek w jednej z lubelskich barów/kawiarni. Tak mu posmakowały, że zaczął główkować, jak je samemu przygotować. Pomyślał, poczytał i zrobił. Najpierw na rodzinnego grilla, gdzie słowo „pycha” było słychać z różnych ust biesiadników. Później na Pikniku Smakoszy (klik), tam również cieszyły się dużym wzięciem. Dziś pierwszy z przepisów. Niebawem zaś kolejne części.  Bardzo s macznie polecam Wam tą konfiturę z czerwonej cebuli ze śliwkami J Składniki: 1 kg czerwonej cebuli 200-300g suszonych śliwek 2-3 łyżki domowego dżemu śliwkowego 2-3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cukru białego lub brązowego oliwa Przygotowanie: Cebule pokrój w piórka. Wymieszaj z pokrojonymi śliwkami. Na patelni rozgrzej trochę o...

Paprykarz z czarnuszką

Smaczny paprykarz, czyli wspaniale zagospodarowane rybne resztki: pieczone czy wędzone. W połączeniu z ryżem i warzywami. Posypany czarnuszką po prostu pycha. Na kanapki lub solo smakuje wybornie. Polecam:) Paprykarz z czarnuszką 1 marchew 1 cebula 5 pieczarek 2 ząbki czosnku ok 150 g ryb pieczonych i wędzonych 100g surowego ryżu białego/brązowego czarnuszka pieprz, sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej Przygotowanie: Ugotuj ryż na sypko. Ostudź. Następnie obierz ryby z ości dzieląc na mniejsze kawałki. Marchew i pieczarki zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć cebulę, posól. Gdy się zeszkli dodaj marchew i pieczarki. Później czosnek. Przypraw: solą, pieprzem i czarnuszką. Dodaj koncentrat. Smaż chwilę pod przykryciem. Zestaw z ognia by przestygło. Dodaj ryż i rybę, wymieszaj. Paprykarz z czarnuszką gotowy. Jedz i smakuj.

Piątkowe pudełko do pracy czyli sałatka nicejska wiosenna

Sałatka nicejską uwielbiam, również w wersji wiosennej. Mieszanka sałat, tuńczyk, jajo na twardo, ogórek i rzodkiewka. Sałatkę szykuję wieczorem, sos też osobno w słoiczku czeka. Rano zalewam nim sałatki przed spakowaniem do toreb. Zwykle szykuję dwa pudła sałatek: jeden dla mego M. a drugi dla mnie (on je bardzo ostatnio polubił J )  Och... jak ja lubię, gdy idąc do pracy (na szczęście to już piątek) niosę w torbie pudełko smakowitości. Składniki: 1 torba mix sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach 2-3 jajka ugotowane na twardo 1 krótki ogórek 4-5 rzodkiewek mała cebulka olej, oliwa olej lniany ocet winny sól, pieprz Przygotowanie: Na dno pudełek wrzuć sałatę. Dodaj tuńczyka. Pokrój cebulkę w półtalarki. Posól i dodaj do sałatek. Ogórka i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Dodaj do sałatki. Jajko pokrój na plasterki lub w ćwiartki. Posyp z wierzchu pieprzem. Wstaw do lodówki. Do słoiczka wlej oleje, oliwę i ocet winny. Posól i popieprz. Zakręć i...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...