wtorek, 24 marca 2015

Biała kiełbasa pieczona



Białą pieczoną kiełbasę uwielbiam. Bez niej Wielkanoc się nie liczy. Ulubioną białą, pieczoną kiełbasę przyrządza moja mama. Muszę ją kiedyś podpytać, jak ona dokładnie to robi. Ale póki, co upiekłam własną wersję: z octem balsamicznym, cebulą i czosnkiem. Kiełbasę marynowałam  całą noc, a gdy ją piekłam, to nie tylko mi ślinka ciekła. Wam świątecznie i smacznie też polecam tą białą, pieczoną kiełbasęJ

Składniki
·        8 białych kiełbasek (ok.70 dag)
·        1 większa cebula
·        3 ząbki czosnku
·        ½ szklanki oleju rzepakowego
·        4-5 łyżek octu balsamicznego
·        pieprz

Przygotowanie: Marynata: Posiekaj cebulę, rozgnieć czosnek. Zalej olejem i octem. Przypraw pieprzem. Kiełbaski ponakłuwaj widelcem. Zalej marynatą. Przykryj, odstaw na całą noc do lodówki. Następnego dnia piecz w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180°C przez 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i dopiecz przez 10-15 minut. Jedz i smakuj J




Wielkanocne Smaki - edycja V Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

  1. Biała kiełbasa z gruszkami i gałązkami rozmarynu duszona też bardzo dobra, polecamy spróbować nastepnym razem! :-) Pozdrawiamy i cieszymy się, że widać u Pani Przyciski Listonic, Pani Gosiu! :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem na pewno spróbuję takiej wersji:) Pozdrawiam również:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...