wtorek, 7 kwietnia 2015

Kakaowo-amarantusowe babeczki jaglane z…

fiołkami

Kakaowo-amarantusowe babeczki jaglane z fiołkami-czyli święta, święta i po świętach. A podczas moich świąt było bardzo słodkoJ. Za sprawą kakaowych babeczek jaglanych, z dodatkiem mąki amarantusowej. Przystrojonych zaś płatkami migdałowymi i fiołkami (to tuż przed podaniem). Pyszne, słodkie zdrowie również na Wielkanoc. Polecam wszystkim smakoszom na święta i nie tylkoJ A czy Wam zostały jakieś słodkości na po świętach?


Składniki na 12 sztuk:
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szklanka (250ml) ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka (200 ml)mąki ryżowej
  • 2 łyżki mąki amarantusowe
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody Delecta
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • szczypta soli

Dekoracja:
  • cukier puder
  • woda
  • płatki migdałowe
  • fiołki



Przygotowanie: Banany rozgnieć widelcem. Utrzyj je z cukrem, wlej olej i wymieszaj. Dodaj ugotowaną i ostudzona kaszę jaglaną. Następnie dodaj mąkę ryżową wymieszaną z mąką amarantusową, kakao, solą i sodą. Wszystko wymieszaj. Dodaj cukier wanilinowy. Ciasto nakładaj łyżką do blachy wyłożonej papilotkami. Piecz w temperaturze 180° przez 25 minut. Po wystudzeniu zrób dekorację. Z cukru pudru i wody przygotuj syrop cukrowy: 2 -3 łyżki cukru rozpuść w 1-2 łyżkach gorącej wody. Ciepłym gęstym syropem smaruj babeczki. Udekoruj według uznania (u mnie płatki migdałowe i fiołki) Jedz i smakujJ



Wielkanocne wypieki z Delectą Wegetariańska Wielkanoc 2015 Bezglutenowa Wielkanoc

6 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo apetycznie, jako, że uwielbiam wszystko co ma w składzie kaszę jaglaną na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj:) Smacznego życzę i dziękuję:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...