fiołkami
Kakaowo-amarantusowe babeczki jaglane z
fiołkami-czyli święta, święta i po świętach. A podczas moich świąt było bardzo
słodkoJ. Za sprawą kakaowych babeczek
jaglanych, z dodatkiem mąki amarantusowej. Przystrojonych zaś płatkami
migdałowymi i fiołkami (to tuż przed podaniem). Pyszne, słodkie zdrowie również
na Wielkanoc. Polecam wszystkim smakoszom na święta i nie tylkoJ A czy Wam zostały jakieś słodkości na po świętach?
Składniki na 12 sztuk:
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki brązowego cukru
- szklanka (250ml) ugotowanej kaszy jaglanej
- szklanka (200 ml)mąki ryżowej
- 2 łyżki mąki amarantusowe
- 2 łyżki kakao
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka sody Delecta
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- szczypta soli
Dekoracja:
- cukier puder
- woda
- płatki migdałowe
- fiołki
Przygotowanie: Banany rozgnieć
widelcem. Utrzyj je z cukrem, wlej olej i wymieszaj. Dodaj ugotowaną i
ostudzona kaszę jaglaną. Następnie dodaj mąkę ryżową wymieszaną z mąką amarantusową,
kakao, solą i sodą. Wszystko wymieszaj. Dodaj cukier wanilinowy. Ciasto
nakładaj łyżką do blachy wyłożonej papilotkami. Piecz w temperaturze 180° przez
25 minut. Po wystudzeniu zrób dekorację. Z cukru pudru i wody przygotuj syrop
cukrowy: 2 -3 łyżki cukru rozpuść w 1-2 łyżkach gorącej wody. Ciepłym gęstym
syropem smaruj babeczki. Udekoruj według uznania (u mnie płatki migdałowe i
fiołki) Jedz i smakujJ
Super dodatek ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńSmacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie dziękuję:)
Usuńwyglądają bardzo apetycznie, jako, że uwielbiam wszystko co ma w składzie kaszę jaglaną na pewno wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj:) Smacznego życzę i dziękuję:)
Usuń