piątek, 19 czerwca 2015

Ciasto z truskawkami i rabarbarem



Ciasto z truskawkami i rabarbarem- puszyste i bardzo smaczne ciasto z owocami. Truskawki, rabarbar zatopione w słodkim, pszennym cieście. Słodycz ciasta przełamana truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Ciasto z truskawkami i rabarbarem jest szybkie w przygotowaniu, dobre w smaku. Niestety jak narazie to takie truskawkowe, pszenne ciasta piekę jak mam gości, co by skusić się najwyżej na jeden kawałek. A wielka szkoda. Smakuje wybornie. Szybko znika, a goście dodają „dobre ciasto upiekłaś”. Gdy sezon truskawkowy trwa, to koniecznie trzeba je upiec. Może na niedzielę? Smacznie polecam Wam to ciasto z truskawkami i rabarbaremJ



Składniki: tortownica 26 cm
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 22-proc.
  • 0,5 kg truskawek
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • cukier puder



Przygotowanie: Miękkie masło włóż do miski. Utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj kolejno po jednym żółtku, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj śmietanę. Ubij pianę z białek, dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyściel papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto równomiernie. Na nim ułóż pokrojone na połówki truskawki i rabarbar pokrojony na cienkie plasterki. Ciasto piecz w temperaturze 170 ° C i piecz około 50 minut. Wystudź i posyp cukrem pudrem. Jedz i smakujJ



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...