Ciasto z truskawkami i rabarbarem- puszyste i bardzo smaczne
ciasto z owocami. Truskawki, rabarbar zatopione w słodkim, pszennym cieście.
Słodycz ciasta przełamana truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Ciasto z
truskawkami i rabarbarem jest szybkie w przygotowaniu, dobre w smaku. Niestety
jak narazie to takie truskawkowe, pszenne ciasta piekę jak mam gości, co by
skusić się najwyżej na jeden kawałek. A wielka szkoda. Smakuje wybornie. Szybko
znika, a goście dodają „dobre ciasto upiekłaś”. Gdy sezon truskawkowy trwa, to
koniecznie trzeba je upiec. Może na niedzielę? Smacznie polecam Wam to ciasto z
truskawkami i rabarbaremJ
Składniki: tortownica 26 cm
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 22-proc.
- 0,5 kg truskawek
- 2-3 łodygi rabarbaru
- cukier puder
Przygotowanie: Miękkie masło włóż do miski. Utrzyj
z cukrem na puszystą masę. Dodaj kolejno po jednym żółtku, następnie obie mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj śmietanę. Ubij pianę z
białek, dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyściel papierem do
pieczenia. Rozłóż ciasto równomiernie. Na nim ułóż pokrojone na połówki truskawki
i rabarbar pokrojony na cienkie plasterki. Ciasto piecz w temperaturze 170 ° C
i piecz około 50 minut. Wystudź i posyp cukrem pudrem. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz