wtorek, 16 czerwca 2015

Pyszne pulpety z cukinią



Pulpety z cukinią- niby proste, a jakie pyszne danie wychodzi. Wystarczy mięso mielone (u mnie karczek), starta cukinia, młoda cebula i kasza jaglana – pulpety z cukinią gotowe. Do tego zielony koperek i przyprawy, by podkreślić smak. Pyszny, letni obiad gotowy. Teraz, kiedy upał nieco zelżał w sam raz. Smacznie polecam te pyszne pulpety z cukiniąJ


Składniki: na 10 szt.


  • 70 dag mielonego karczku
  • ½ startej, odciśniętej cukinii
  • 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ pęczka koperku
  • 1 młoda cebulka
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • włoszczyzna


Przygotowanie: Mielone mięso przełóż do miski Cebulę posiekaj. Posól. Dodaj do mięsa. Dodaj startą, dobrze odciśniętą z wody cukinię, kaszę jaglaną i posiekany koperek. Wlej olej 1-2 łyżki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. W rękach formułuj pulpety. Do garnka wlej 0,5 litra wody, dodaj włoszczyznę odrobinę soli i pieprz. Gotuj 20 minut. Następnie wyjmij włoszczyznę. Włóż delikatnie pulpety. Dolej wody, (jeśli potrzeba) tak by bulion zakrywał pulpety. Gotuj przez 40 minut. Pyszne pulpety z cukinią gotowe. Jedz i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...