Przejdź do głównej zawartości

Pasta z bobu i awokado



Pasta z bobu i awokado to bardzo ciekawa i smaczna propozycja na kanapkę. Pastę z bobu i awokado przyrządza się dosyć szybko. Największa praca to wyłuskanie bobu. W połączeniu z awokado, limonką, cytryną, natką pietruszki i chili smakuje wyśmienicie.
Bobu jest teraz pod dostatkiem. Warto się nim najeść w sezonie. Bób stanowi bogate źródło białka, skrobi i witamin (głównie z grupy B). 
Awokado zawiera kwas oleinowy, potas, wapń, żelazo oraz witaminy: C, E i B6. Awokado to owoc o również dużej zawartości tłuszczu, dzięki czemu świetnie nadaje się do smarowania. Wykorzystałam te właściwości i awokado połączyłam z bobem. W rezultacie wyszła bardzo smaczna pastaJ PolecamJ



Składniki:

  • 2 szklanki wyłuskanego ugotowanego bobu
  • 1 awokado
  • sok z ½ limonki
  • sok z cytryny do smaku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • ½ papryczki chili
  • oliwa


Przygotowanie: Bób ugotuj w wodzie: opłukany bób zalej wrzącą wodą, ugotuj przez 30 minut. Pod koniec gotowanie posól. Odstaw do wystygnięcia. Następnie wyłuskaj.

Awokado przekrój na pół. Wydrąż wrzuć do bobu. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Sok z ½ limonki. Kilka kropel soku z cytryny. Dodaj posiekaną papryczkę chili. Sól i pieprz. Wszystko razem zmiksuj. Gdyby masa wyszła zbyt gęsta, dodaj oliwę. Skosztuj, dopraw do smaku. Pasta z bobu i awokado gotowa. Jedz i smakuj 


Komentarze

  1. cudowna pasta, a bób jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa pasta. Niestety my za bardzo nie przepadamy za nim, choć może skusimy się na tę pastę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sok z truskawek

Sok z truskawek - domowy i naturalny: truskawki, cukier, woda. Sok z truskawek do słoika, na zimę w sam raz J Gdy brzuchy już mamy pełne od świeżych truskawek: prosto z krzaka, z cukrem czy śmietaną. Czas zadbać by letnie przysmaki towarzyszyły nam, gdy zrobi się nieco chłodniej. Wtedy sok z truskawek będzie smakował wybornie. Wystarczy otworzyć słoiczek, poczuć zapach, a uśmiech sam pojawia się na twarzy. Domowy, pyszny sok truskawkowy. Zapach i smak lata, nie jeden humor poprawi J Warto od razu zrobić podwójną porcję J Pij i smakuj J Składniki: 2 kg truskawek ok. 0,5 kg cukru* * przeważnie sypię na oko - tak, aby każda warstwa owoców była delikatnie przykryta. Przygotowanie:   Truskawki umyj dokładnie. Oberwij szypułki. Ułóż warstwami w dużym garnku, każdą zasypując cukrem. Odstaw na cały dzień lub noc (lub, chociaż na parę godzin), by truskawki puściły sok. Na małym ogniu doprowadzać truskawki do wrzenia. Gdy są gorące spróbuj, czy sok jest odp...

Truskawki szpinak banan koktajl

Truskawki uwielbiam. Właśnie zjadłam pierwsze z rodziców ogródka J . Dorzuciłam jeszcze banana, kilka listków szpinaku (również ogródkowy). Jeszcze tylko odrobina kefiru lub mleka roślinnego i pyszny koktajl gotowy. Bez dodatkowego cukru. Za to orzeźwiający i bardzo smaczny J Witaminowa bomba, na  taki upał jak dziś,  w sam raz J Składniki : Banan Garść truskawek Szpinak Kefir/ mleko roślinne Przygotowanie: Banana obierz. Podziel na mniejsze cząstki. Wrzuć do blendera. Dodaj umyte listki szpinaku oraz truskawki. Dolej kefiru/ mleka roślinnego. Zmiksuj wszystko razem. Pyszny truskawki szpinak banan koktajl gotowy. Jedz i smakuj J

Hołojec

Na nadchodzące gorące dni tylko hołojec, czyli rodzaj białego barszczu podawanego na zimno. Hołojec znany od pokoleń na terenie powiatu Radzynia Podlaskiego, szczególnie we wsiach od strony Łukowa. Myślę,że wspaniale smakuje zwłaszcza w upalne dni. Proporcje można zmieniać wedle uznania.  Składniki: chłodna przegotowana woda ogórki ząbki czosnku cebula szczypior kwaśna śmietana ocet sól Przygotowanie: Ogórki obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z odrobiną soli. Zostaw do wypuszczenia soku. Obraną cebulę i szczypior drobno posiekaj Dodaj przetarty czosnek (ilość według uznania). Wymieszaj z ogórkami, posól i wygnieć dobrze łyżką. Dodaj śmietanę i wodę. Wlej 1/2 łyżeczki octu (do smaku). Hołojec możesz podawać po staropolsku, czyli z jednej miski. W drugiej zaś jako dodatek, usmażone w plasterkach młode ziemniaki z listkiem laurowym. Hołojec gotowy. Jedz i smakuj!

Grejpfrutowa lemoniada z truskawkami

    Grejpfrutowa lemoniada z truskawkami – wspaniałe orzeźwienie. Lekka grejpfrutowa gorycz przełamana słodkością truskawek. Cytryna dla dopełnienia smaku. Słońce i wysokie temperatury wracają:) Pić więc trzeba więcej. Domowa lemoniada będzie w sam raz:) Czy bardzo gorąco czy też trochę mniej smacznie polecam grejpfrutową lemoniadę z truskawkami J Składniki: 1 grejpfrut 1 cytryna garść truskawek 1-1,5 litra wody 2-3  łyżeczki cukru brązowego Przygotowanie: Rozpuść cukier w niewielkiej ilości ciepłej wody. Grejpfruta i cytrynę obierz wraz z białą błonką. Pokrój je w plasterki. Truskawki również pokrój w plasterki. Owoce wrzuć do dzbanka. Zalej cukrowym syropem, dopełnij wodą. Odstaw w chłodne miejsce (może być lodówka) na godzinę. Grejpfrutowa lemoniada z truskawkami gotowa J Jedz, a raczej pij i smakuj J

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...