Sałatka kalafiora tym razem z
czarno białymi dodatkami. Kalafior, feta, jabłko i cebula- nadają biały kolor
sałatce. Czarne oliwki przełamują tą barwę i dodają elegancji. A ewentualnie
dodana natka pietruszki wzbogaca całą kompozycję o zieleń. Wszystko przepięknie
wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Ta wersja sałatki kalafiorowej jest nieco
delikatniejsza od tej, która znam: kalafior, czosnek i feta. Świetnie nadaje się
na kolację, piknik czy grilla. Smacznie polecam tą biało-czarną sałatkę z kalafiora.
Składniki:
- ½ dużego kalafiora
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 100 g fety
- kilka czarnych oliwek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny
- sok z 1/2 cytryny
- oliwa
- olej lniany
Przygotowanie: Podzielonego na różyczki kalafiora z blanszuj (tzn.:
gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie szybko odcedź kalafiora i
zanurz go w zimnej wodzie, ponownie odcedź). Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Fetę pokrusz palcami. Oliwki pokrój w talarki. Natkę drobno posiekaj. Cebulę,
fetę, kalafiora i oliwki wrzuć do miski. Jabłko pokrój w kosteczkę. Dodaj do
miski. Skrop z sokiem cytryn. Dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj, dopraw do
smaku. Biało czarna sałatka z kalafiora gotowa. Jedz i smakuj:)
musi być bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie elegancka :)
OdpowiedzUsuń