poniedziałek, 27 lipca 2015

Biało-czarna sałatka z kalafiora




Sałatka kalafiora tym razem z czarno białymi dodatkami. Kalafior, feta, jabłko i cebula- nadają biały kolor sałatce. Czarne oliwki przełamują tą barwę i dodają elegancji. A ewentualnie dodana natka pietruszki wzbogaca całą kompozycję o zieleń. Wszystko przepięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Ta wersja sałatki kalafiorowej jest nieco delikatniejsza od tej, która znam: kalafior, czosnek i feta. Świetnie nadaje się na kolację, piknik czy grilla. Smacznie polecam tą biało-czarną sałatkę z kalafiora.


Składniki:

  • ½ dużego kalafiora
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 100 g fety
  • kilka czarnych oliwek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • sok z 1/2 cytryny
  • oliwa
  • olej lniany


Przygotowanie: Podzielonego na różyczki kalafiora z blanszuj (tzn.: gotuj w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie szybko odcedź kalafiora i zanurz go w zimnej wodzie, ponownie odcedź). Cebulę pokrój w drobną kostkę. Fetę pokrusz palcami. Oliwki pokrój w talarki. Natkę drobno posiekaj. Cebulę, fetę, kalafiora i oliwki wrzuć do miski. Jabłko pokrój w kosteczkę. Dodaj do miski. Skrop z sokiem cytryn. Dodaj natkę pietruszki. Wymieszaj, dopraw do smaku. Biało czarna sałatka z kalafiora gotowa. Jedz i smakuj:)




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...