Bardzo czekoladowy chlebek z
owocami pochodzi z Aromatu-magazynu
Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik), do którego lektury
aromatycznie i smacznie zachęcam, do weekendowej kawy w sam razJ Do kawy również dobrze smakuje bardzo czekoladowy chlebek z owocami: maliny,
borówki. Ponadto banany i czekolada. Do tego mąka gryczana zamiast tradycyjnej
pszennej. Pyszne czekoladowo-owocowe, bezglutenowe ciasto. Zapraszam do
czytania i smakowaniaJ
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki (250 ml) brązowego cukru
- 2 banany (bardzo dojrzałe)
- 1,5 szklanki (250 ml) mąki gryczanej
- 0,5 szklanki (250ml) mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka (200 ml) oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody
- 2 paski startej czekolady gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- 2 garści malin
- 2 garści borówek
Polewa
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka cukru pudru
- czekolada gorzka
Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj rozgniecione
widelcem banany. Wsyp obie mąki i proszek do pieczenia/sodę. Wymieszaj. Dodaj
kakao. Ponownie wymieszaj. Olej podgrzej i mieszając masę, wlewaj go stopniowo.
Dodaj startą czekoladę i umyte owoce. Wymieszaj delikatnie łyżką. Blachę-
keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. Piecz w temperaturze
170°C prze około 50 minut.
Polewa: Wodę podgrzej, rozpuść w
niej cukier puder. Dodawaj kolejno kostki czekolady, aż do uzyskania dość
gęstej polewy. Ciepłą polewą polej ostudzony chlebek. Jedz i smakujJ
Komentarze
Prześlij komentarz