piątek, 31 lipca 2015

Bardzo czekoladowy chlebek z owocami- Aromat Magazyn



Bardzo czekoladowy chlebek z owocami pochodzi z Aromatu-magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik), do którego lektury aromatycznie i smacznie zachęcam, do weekendowej kawy w sam razJ Do kawy również dobrze smakuje bardzo czekoladowy chlebek z owocami: maliny, borówki. Ponadto banany i czekolada. Do tego mąka gryczana zamiast tradycyjnej pszennej. Pyszne czekoladowo-owocowe, bezglutenowe ciasto. Zapraszam do czytania i smakowaniaJ


Składniki:


  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki (250 ml) brązowego cukru
  • 2 banany (bardzo dojrzałe)
  • 1,5 szklanki (250 ml) mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki (250ml) mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka (200 ml) oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody
  • 2 paski startej czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 garści malin
  • 2 garści borówek

Polewa

  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • czekolada gorzka

Przygotowanie: Jajka utrzyj z cukrem. Dodaj rozgniecione widelcem banany. Wsyp obie mąki i proszek do pieczenia/sodę. Wymieszaj. Dodaj kakao. Ponownie wymieszaj. Olej podgrzej i mieszając masę, wlewaj go stopniowo. Dodaj startą czekoladę i umyte owoce. Wymieszaj delikatnie łyżką. Blachę- keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. Piecz w temperaturze 170°C prze około 50 minut.


Polewa: Wodę podgrzej, rozpuść w niej cukier puder. Dodawaj kolejno kostki czekolady, aż do uzyskania dość gęstej polewy. Ciepłą polewą polej ostudzony chlebek. Jedz i smakujJ


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...