Przejdź do głównej zawartości

Pasztet z cukinii z…..



Pasztet z cukinii z orkiszem, a raczej z otrębami orkiszowymi. Pasztet z cukinii już na stałe zapisał się w moim letnim domowym menu. Lubię gdy nastaje cukiniowy sezon, wszędzie jest jej pełno a i cena nieduża. Młodziutka, zielona, smaczna cukinia. Co roku przyrządzam pasztet cukiniowy, coraz to w nowej wersji. Przepisy z lat ubiegłych to: pasztet z cukinii (klik) i pasztet z cukinii, soczewicy i ryżu brązowego (klik). Tegoroczny przepis jest bliźniaczo podobny do pasztetu z cukinii (klik) tylko, że zamiast tradycyjnie dodać bułkę tartą zamieniłam ją na otręby orkiszowe. Taki eksperyment, całkiem udany. Domowy smakosz mówi, że to najlepszy z moich cukiniowych pasztetów. 
Wam też smacznie go polecamJ




Składniki: na 1 keksówkę

  • 2 cukinie (średniej wielkości)
  • 3 jaja
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki oleju
  • ¾ otrębów orkiszowych
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka
  • ulubione zioła: majeranek, tymianek


Przygotowanie:  Cukinie umyj, usuń gniazda nasienne (młodych cukinii nie musisz). Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i dostaw na 15 minut, aby puściła sok. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oleju. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ubij pianę z białek,  a żółtka rozbełtaj w miseczce. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody.

W dużej misce wymieszaj cukinię z otrębami orkiszowymi i płatkami owsianymi. Dodaj marchew, żółtka, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj:) Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia/ posmaruj masłem i obsyp bułka tartą i przełóż powstałą masę. Piecz przez 40-50 minut w 180 °C, aż wierzch się zarumieni. Jedz i smakuj jak najbardziej lubiszJ 



Komentarze

  1. W moich najbliższych planach jest pasztet z soczewicy, choć póki co piekłam tyko takie klasyczne mięsne wersje. Ale do odważnych świat należy ... ;)
    Najnowszy wpis o tym co jeść w Rzymie - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i takie pasztety można jeść ze świadomością, że są nie tylko smaczne, ale i wartościowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! to coś dla mnie, prosty i pyszny i co najważniejsze bezmięsny pasztet, wypróbuję Twój przepis :) Do tej pory piekłam pasztet jaglany i jest fenomenalny, polecam :) Pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł z tym pasztetem jaglanym:) Na pewno spróbuję przy najbliższej okazji:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Topielec

Topielec , czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwa J . Topielca piekłam tydzień temu, na niedzielny, rodzinny deser. Podwójna porcja znikła w ekspresowym tempie. Polecam J Do ciasta można również dodać ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę czy suszoną śliwkę. Składniki: na 1 keksówkę 2 szklanki mąki 100 g masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka ½   szklanki cukru białego 5 dkg drożdży ¼ laski wanilii ulubione bakalie cukier puder Przygotowanie: Podgrzej mleko i wkrusz drożdże. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn się wzburzył. W rondelku stop masło. Do miski przesiej mąkę, na środku której zrób dołek. Do niego wbij jajka, wlej rozczyn i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto ręką, tak by stało się jednolite. Następ...

Dyniowa zupa z porem

    Dyniowa zupa z porem , czyli bardzo smaczny krem z dyni. Pora jak najbardziej aktualna na dyniowe szaleństwa. Nie tylko w kuchni J . Dyniowe zupy uwielbiam, co sezon wymyślam coś nowego. Tym razem z dodatkiem pora. Świetna kombinacja. Słodycz upieczonej dyni, podkręcona wyraźnym smakiem pora. Połączenia genialne. Polecam J Składniki: 1   dynia hokkaido 2 obrane ziemniaki 1 por 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego sól, pieprz kurkuma, słodka papryka 1 łyżka masła klarowanego olej rzepakowy Przygotowanie:  Dynię przekrój na pół (nie obieraj jej). Połóż na blachę, skórą do góry. Obie połówki polej olejem. Wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piecz przez 30 minut. Następnie ostudzoną, lecz ciepłą dynię obierz ze skórki i wydrąż środek z pestkami. Pora pokrój w piórka. Ziemniaki w kostkę. W rondlu o grubszym dnie rozpuść masło. Wrzuć pora i ziemniaki. Przypraw solą, pieprzem. Zalej bulionem, tak by warzywa był...

Owocowa sałatka

Owocowa sałatka, kto z nas jej nie lubi J Nie znam takiego smakosza. W mojej sałatce owocowej lądują zazwyczaj: banany, mandarynki, pomarańcze, jabłka i kiwi. Żółto pomarańczowo, czerwono i zielono-magia kolorów. Do tego, choć nie jest to konieczne: cynamon, odrobina jogurtu naturalnego i miodu. Same smakołyki: A jaka jest Wasza ulubiona sałatka owocowa? Składniki: ·         kiwi ·         banany ·         pomarańcze ·         mandarynki ·         jabłka ·         cynamon ·         jogurt naturalny ·         miód Przygotowanie: Kiwi, banany, mandarynki i pomarańcze obierz ze skórki. Pokrój. Jabłka pokrój ze skórką. Owoce wymieszaj, odczekaj chwilkę by soki puściły, skosztuj....

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta

Tarta z czerwoną cebulą i serem feta-bardzo smaczna opozycja obiadowa, kolacyjna lub imprezowa. Czerwona cebula w postaci konfitury przełamanej octem balsamicznym, słona feta i czarne oliwki dopełniają smaku i koloru. Tarta z czerwoną cebulą i serem feta jest szybka w przygotowaniu w dodatku smakuje obłędnie J Przepis na tą niezwykłą tartę znalazłam w „Wysokich Obcasach” autor: Marta Gessler. Tak mi posmakowała ta tarta z czerwoną cebulą i fetą, że przepis zapisuję u siebie co by  jeść i smakować ją częściej.  Wam ją też smacznie polecam J Składniki: 2 duże czerwone cebule obrane i pokrojone w piórka 2 łyżki brązowego cukru   2 łyżki octu balsamico 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g sera feta pokruszonego na małe kawałki 175 g czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na oliwie, na wolnym ogniu podsmaż cebulę. Dodaj cukier, ocet balsamico i smaż ok. 5 min, aż sos się z...

Irlandzkie bułeczki

Nie ma jak domowa bułeczka na śniadanie, pikniku czy w podróży. Bardzo smaczna poropozycja na Majówkę. Warto zrobić podwójną porcję, bo migiem znikają.  Na pewno będę robić je częściej J Składniki: na 8 sztuk 450 g mąki pełnoziarnistej pszennej 200 ml maślanki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 gałązki rozmarynu lub po 1 płaskiej łyżeczce suszonej: bazylii, oregano i tymianku lub  innych ulubionych ziół Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 200 stopni. W misce, za pomocą widelca wymieszaj mąkę, sodę, cukier i sól. Następnie dodaj maślankę i wymieszaj. Ciasto powinno być jednolite, ale trochę grudkowate. Gdyby ciasto wyszło za suche dodaj jeszcze trochę maślanki (mąka ma różną wilgotność). Dodaj posiekany rozmaryn lub suszone zioła. Wymieszaj. Gotowe ciasto dziel na części, z każdej z nich uformuj bułeczkę i połóż ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę natnij głęboko, na krzyż ostrym nożem. Piecz pr...